Дистанційна робота закладів культури Сокирянщини

1 5У період карантину працівники сільських клубних закладів та Сокирянського районного будинку народної творчості та дозвілля займаються самоосвітою, веденням документації, організацією поточного та часткового ремонтів. Вони також здійснили впорядкування територій, прилеглих до будівель закладів культури.

Аматорські художні колективи, любительські об’єднання сільських клубних закладів працюють в режимі онлайн. Дистанційно здійснюється підбір репертуару, сценарних матеріалів, відбуваються консультації з методистами Сокирянського РБНТД. Працівники Сокирянського РБНТД забезпечують належну роботу народних аматорських колективів району. Керівники цих колективів працюють дистанційно. Їхня творча діяльність систематично висвітлюється в Інтернеті.

Для покращення роботи у дистанційному режимі працівники Сокирянсього РБНТД створили групу у месенджері «Вайбер» «Культура Сокирянщини» та у соцмережі «Фейсбук». На цих сторінках даються завдання, проводяться майстер-класи, семінари і тренінги. У режимі онлайн і в телефонному режимі здійснюється аналіз роботи аматорських колективів та клубних закладів району. Методисти Сокирянського районного будинку народної творчості та дозвілля обробляють документи та надають консультації щодо ведення журналів клубних формувань та клубного закладу.

За період карантину клубні працівники Сокирянщини провели низку онлайн- заходів:

- онлайн-виставку пасхальної атрибутики народних майстрів «Великодній кошик»;

- презентацію фото та відеоматеріалів, приурочених 34–й річниці Чорнобильської трагедії «Чорнобиль – чорний біль країни»;

- фотоконкурс «Замаскована краса», у якому взяли участь понад 100 юних красунь з усіх куточків Сокирянщини. За умовами конкурсу кожна учасниця мала змогу розмістити у Фейсбуці своє фото в захисній масці. Адже під час карантину маска є найактуальнішим аксесуаром. Переможців конкурсу визначали користувачі Інтернету;

- районний флешмоб «Моя родина у вишиванці», в якому взяли участь більше 100 сімей нашого краю;

- районна меморіальна онлайн-акція «Перша хвилина миру», приурочена Дню пам’яті та примирення;

- церемонія покладання квітів до Братської могили та пам’ятника воїнам-односельчанам з нагоди 75–ї річниці перемоги над нацизмом у Другій Світовій війні;

- свято з нагоди Всесвітнього дня вишиванки «День вишиванки – день родоводу»;

- урочистості з нагоди 159–ї річниці від дня перепоховання праху Тараса Григоровича Шевченка.

Успішним за відгуками мешканців району став культурно-мистецький проєкт «Твої таланти, Сокирянщино». Це - щорічний творчий звіт закладів культури перед населенням. Завдяки йому ми розповідаємо про талановиту молодь нашого краю. До його реалізації закликаємо долучитися представників різних галузей. У рамках проєкту учасники готують фото та відеопрезентації талановитої молоді свого села чи міста.

Творче повсякдення працівників культури Сокирянщини в умовах карантину насичене. На даний час ведеться організаційна робота з підготовки заходів до Дня скорботи і вшанування жертв війни в Україні «Скорботи мить в серцях тремтить». Працівники клубних закладів району з нетерпінням чекають на закінчення карантину, щоб продовжити радувати відвідувачів приємними зустрічами та дарувати їм найкращі емоції.