У їхніх руках цвіте барвистий колір України

48983828 1153267751502537 2373644260596514816 nОдним з найпоширеніших видів народного мистецтва є вишивка, якою в Сокирянському районі займаються 75 майстринь. Неможливо оминути увагою талановиту родину Кривчанських з села Селище. Наша сьогоднішня розповідь саме про них.

Антоніна Кривчанська1990 року народження. Закінчила ЧНУ ім. Ю. Федьковича у 2013 році. З 2008 року працює у Селищанському НВК на посаді вчителя математики та інформатики.

Вишивка - це не нове захоплення в їхній сім’ї. Воно успадковане від двох родин Кривчанських по батьковій лінії та Кузнічуків по маминій лінії. Таке враження, що під роботи в їхньому домі працює ціле методичне об’єднання. Вони разом з мамою Світланою Григорівною радяться, який узор підібрати, яку нитку взяти для фону. Яка буде основною, а яка буде відтіняти, де потрібні холодні кольори, а де гарячі, як зробити їх приємними і не крикливими. Коли підготували п’яльця - кожен сідає за роботу. Швидкі рухи пальців по канві, а через кілька хвилин можна здогадатися, що буде вигаптувано на цьому шматку полотна. Можна просто по-сімейному поговорити, завести родинну пісню, адже родина Кривчанських – активні учасники народного аматорського фольклорно–етнографічного колективу «Прялочка» БК с. Селище. А ще - розказати легенду, обговорити новини, або просто працювати мовчки.

Вишивають не тільки взимку, коли відпочиває город, а й влітку, коли ідуть на кілька хвилин відпочити після важкої праці на землі. Це цікаво, гарно та корисно.

Антоніна та Світлана Григорівна Кривчанські - постійні учасниці районних та обласних виставок, конкурсів, мистецьких акцій, за що неодноразово нагороджувалися подяками і грамотами.

Напередодні Всесвітнього дня вишиванки бажаємо всім майстриням Сокирянщини радості від творчості, вдосталь вільного часу для рукоділля, гарних візерунків і легких стібочків!