Від сцени регіональної до європейської

65444318 619517105210800 3485739867671887872 nНародний аматорський хор «Любисток» с. Коболчин Сокирянської об’єднаної територіальної громади в цьому році вже отримав декілька перемог. Колективу присуджено гран-прі на конкурсі імені композитора Михайла Мафтуляка, він блискуче виступив на фестивалі «Душа народу в килимі цвіте» в смт. Кельменці, а щойно повернувся із Хорватії. «Любисток» і народних майстрів запросили посольство України в Хорватії, спільнота міста Старий Град, Джельса, Хвар, що на острові Хвар, та Асоціація українців у Хорватії.

Проводився перший Міжнародний фестиваль-конкурс української культури «Адріатичне коло» в місті Старий Град, яке розташоване на острові Хвар, а доставив туди усіх учасників конкурсу велетенський паром-компанії «Jadrolonija».

За програмою колектив мав декілька виступів. Між концертами і репетиціями хористи відвідали історичні місця міста, оглянули його архітектуру, поспілкуватися із хорватами, багато з яких розмовляли українською, відвідали їхню фортецю та відпочили на березі найчистішого у світі Адріатичного моря.

Нас і всіх учасників фестивалю (майже 400 осіб) вразила хорватська природа – гори, великі і малі острови, на яких розташовані міста, а там їх тисячі.

З хором поїхали і наші майстри, які працюють в народних традиціях. Я особисто демонстрував майстер-клас з гончарства. Цікаво було дивитися збоку, як на це реагували хорвати. Малого хлопчика ніяк не могли забрати від гончарного круга, за який його посадили на прохання його матері, і він власноруч виготовив глиняну мисочку. Радості хлопчику не було меж. Дещо дивувало те, що за гончарний круг сідало більше жінок і дівчат.

Нашою виставкою робіт зацікавилося багато людей. Адже були неперевершені роботи з гончарства художників Світлани Гонци, Олександра Гуцула, народних майстрів Наталії Глушко та Наталії Корчової.

Заключний етап фестивалю був проведений 30 червня. Всіх вище перелічених майстрів нагороджено подяками за участь у Міжнародній виставці робіт народних майстрів у рамках Днів культури України у Хорватії. Міському голові Василю Равлику висловлена вдячність за підтримку народної творчості і сприяння участі народного хору «Любисток» в першому Міжнародному фестивалі-конкурсі мистецтв «Адріатичне коло».

Поважне журі з України, Канади та Хорватії присудило «Любистку» диплом I ступеня та кубок «Pobjednik festival HRVATSKA 2019» («Переможець фестивалю Хорватія 2019»), а кожному хористу вручено індивідуальну медаль.

Беручи участь у різних міжнародних фестивалях-конкурсах, зробив приємний висновок – «Любисток» може змагатися за призові місця на будь-якій сцені світу.

Висловлюю щиру вдячність хористам новодністровської «Калини», які відгукнулися на моє прохання підмінити хористів «Любистка», котрі не змогли поїхати до Хорватії з різних причин. Завдячую і депутатам Сокирянської ОТГ та особисто міському голові Василю Равлику, всім любителям пісні, які люблять народний спів, за їхню підтримку, бо, як сказав композитор Порфирій Демуцький, щаслива та людина, яка співає, а хористи «Любистка» щасливі, що нас підтримують та поважають.

Іван ГОНЧАР,

керівник народного аматорського хору «Любисток», заслужений працівнику культури України.

Фото Сергія СМЕРЕЧИНСЬКОГО.