Помилка
  • JFolder::files: Шлях не є текою. Шлях: /hsphere/local/home/resident80/bukcentre.cv.ua/images/2017/May/109
Повідомлення
  • There was a problem rendering your image gallery. Please make sure that the folder you are using in the Simple Image Gallery PRO plugin tags exists and contains valid image files. The plugin could not locate the folder: images/2017/May/109

Семінар-практикум клубних працівників Новоселицького району

Наша буковинська земля багата народними талантами і мистецькими здобутками, пишається своєю прадавньою історією, віковими традиціями. Значний внесок до золотого фонду національної культури вносять й аматори Новоселиччини, відроджуючи народні звичаї, традиції та обряди.

Кожне село багате своїми старовинними піснями, календарними обрядами та віруваннями. Багатюще джерело натхнення – народний фольклор, який дістався нам у спадок від дідів-прадідів. Сьогодні цей напрям роботи стати одним з найважливіших у діяльності кожного сільського клубу, музею, бібліотеки. Це необхідно для збереження народних традицій нашого краю та виховання у населення, особливо у молоді, почуття патріотизму, національної свідомості, високої моральності.

Обмінятися досвідом та перейняти щось нове, – саме з такою метою 30 травня клубні працівники Новоселиччини з’їхалися до сіл Маршинці, Щербинці та Котелеве. У цих населених пунктах відбувся семінар-практикум на тему: «Діяльність аматорських колективів та інших клубних формувань на сучасному етапі».

Відкрила семінар-практикум у селі Маршинці Світлана Михайлова, начальник відділу культури, національностей, релігій, молоді та спорту Новоселицької РДА. Про виховання молоді засобами краєзнавства і залучення їх до вивчення історії аматорського мистецтва свого населеного пункту розповіла Аурелія Бордіян, завідувач клубу с. Маршинців, музею історії села та керівник народного аматорського фольклорно-етнографічного колективу «Церенкуца». У сільському музеї, який був відкритий в рамках святкування 20-ї річниці Незалежності України за ініціативи голови агрофірми ФК «Нива АВК» Олексія Керцої та завдяки тісній співпраці з сільським головою Георгієм Нікітовичем, громадської ради музею та молоддю села, експозиційний фонд постійно поповнюється.

Своїми піснями потішили учасники народного аматорського фольклорно-етнографічного колективу «Церенкуца», дипломанта і лауреата міжнародних, всеукраїнських конкурсів і фестивалів.

Вишивка сьогодні живе повнокровним життям, прикрашає сучасний інтер’єр, одяг, надаючи йому своєрідності й неповторності. До невичерпних джерел народної вишивки постійно звертається й черпають у ньому наснагу модельєри, художники. Учасники семінару мали змогу переконатися у цьому, перебуваючи у клубному закладі села Щербинці, де було розгорнуто велику виставку виробів народного мистецтва, до оформлення якої долучилося майже всі жителі села. Серед них вишивальниці Валентина Бідяк, Тетяна Литвин, Тетяна Ванзяк, Зінаїда Сімак, Роза Єсепчук.

Про історію Щербинців, соціально-економічний та культурний розвиток цікаво розповіла сільський голова Зінаїда Сімак, яка гостинно привітала всіх учасників. Завідувач клубу Тетяна Юрчук, яка понад 20 років працює на цій посаді, говорила про діяльність місцевих аматорських колективів, популяризацію і зміцнення їхньої матеріальної бази.

Котелеве з давніх-давен славилося не лише героїчним минулим, чарівними і працелюбними людьми, а й яскравими мистецькими, літературними талантами, розмаїттям народного аматорського мистецтва. Характерною особливістю села є багатонаціональний склад його населення. Тут компактно проживають українці, молдавани, росіяни та представники інших національностей. Це відобразилося на різноманітній народнопоетичній творчості, пісенних запозиченнях, а також на поліетнічному характері культури села. Гостинно зустріли учасників голова села Володимир Зеліско, директор будинку культури Леонтій Трипадуш, художній керівник Іван Рошка та завідувач бібліотеки Роза Ротар.

Про персональні виставки вишитих робіт Віоріки Єремчук, учасниці гуртка «Чарівний пензлик» Тетяни Кіріяк та виробів народних умільців кімнати національного відродження «Берегиня», яка гостинно відкрила свої двері багато років тому за ініціативою вчительки української мови і літератури Котелівської загальноосвітньої школи, заслуженого вчителя України Єлизавети Грицуник, розповіла заступник директора з навчально-виховної роботи місцевої школи, вчитель української мови та літератури Мар’яна Берча.

Художній керівник Іван Рошка говорив про тісну співпрацю установи з органами місцевого самоврядування, іншими установами села з питань організації діяльності аматорських колективів та інших клубних формувань.

Любительське об’єднання «Надвечір’я» (керівник – Роза Ротар), яке багато років, використовуючи давні традиції та обряди, проводить заходи, виїзні концерти солістів-фольклористів не тільки в районі, а і за його межами, продемонстрував уривок весільного обряду шиття барвінку для нареченої. Своїми виступами потішили народний аматорський учительський хор (керівник – Алла Постолатій), дитячий духовий оркестр (керівник – Віктор Житарюк) та інші учасники гуртків, що діють при будинку культури.

Клубні працівники Новоселиччини висловлюють щиру вдячність усім, хто доклав чимало зусиль для проведення семінару: методичному кабінету Новоселицького районного будинку культури, головам рад сіл Котелеве (Володимир Зеліско), Маршинці (Георгій Нікітович), Щербинці (Зінаїда Сімак), клубним, бібліотечним працівникам та всім учасникам клубних формувань.

 

Альона ГРИЩЮК,

науковий співробітник при відділі

культури, національностей, релігії, молоді

та спорту Новоселицької РДА

 

{gallery}2017/May/109{/gallery}