Фестиваль колядок «Радуйся, земле» у Новодністровську

DSC01565У ніч з 13 на 14 січня українці святкують Щедрий вечір, а по-народному – «Маланки», який під веселі щедрування переходить у «Василя» — день пам’яті святителя Василія Великого.

І саме в такий святковий день, 14 січня, у Новодністровську відбувся фестиваль колядок «Радуйся земле». Подібні заходи у місті відбуваються щороку, а започаткував його відділ культури Новодністровської міської ради. До участі запрошуються творчі колективи установ та організацій міста.

У цей святковий день велика кількість містян прийшла підтримати колективи, гаряче їх аплодуючи, підспівуючи знайомі колядки та не стримуючи радісних емоцій. Маланкування, засівання, колядки та щедрівки – усе різноманіття народного фольклору лунало під час заходу на міському святі, адже його мета – збереження українських традицій та духовне збагачення народу.

На запрошення відгукнулися Новодністровський будинок дитячої творчості, колектив місцевої музичної школи, спільний творчий проект Новодністровської міської ради та відділу культури, а також хорові колективи – «Співочі бабусі» (керівник - Валентина Федишина) та «Калина» (керівник - Антоніна Камбур).

Справжньою окрасою заходу став гурт маланкарів колективу Дністровської ГЕС на чолі з директором В’ячеславом Климом, який у складі ансамблю троїстих музик грав на трубі. Вони презентували справжнє театральне дійство з усіма традиційними персонажами народної переберії (Маланка, Василь, Цап чи Жид). Проявляючи креативний підхід, енергетики осучаснили фольклор на новітній кшталт: Оксана у Вакули, працівника Дністровської ГЕС просила не черевички, а «Айфон» останньої моделі.

Весело та радісно промайнув фестиваль. І як у справжній оселі, господарі в особі начальника відділу культури Альони Присакар пригощали усіх щедрувальників щедрою колядою.