ВЕРБНОЇ НЕДІЛІ У ГАРАСІВ

всі почаок учміхаюсяЦьогоріч Вербної неділі слухала службу Божу в патріаршому соборі Успіння Пресвятої Богородиці УГКЦ в Чернівцях в режимі онлайн

«Не ремствуйте, що не прийшли до храму, – ви прийняли послух влади», - мовив владика Йосафат. Подякував мережевій спільноті та чернівецькому телеканалу ТВА за можливість в умовах глобального карантину об’єднатися у молитві завдяки онлайн – трансляції.

За словами «нехай Воскресіння Христове відновить нас і наші родини» мимохіть згадалася Вербна неділя чотири роки тому…

Тоді наша дружна родина – а ми є творча родина! – «Вишиваного дивотвору» святкувала Вербну неділю у монастирі на Анниній горі, неподалік Вашківців Вижницького району. Бо саме у Вашківцях мали відвідати музей-садибу буковинського художника-орнаменталіста Георгія Гараса, якому того року виповнилося б 115 літ. І саме цій пам’ятній даті була присвячена чергова виставка «Вишиваний Дивотвір» і мистецький проєкт «Обрус Гараса» ( була автором ідеї та учасником цього колективного твору).

І ось після урочистого відкриття виставки за ініціативи директорки рукодільної мережі «Санта» Одарки Кучерявої ми вирушили до Вашківців, на малу Батьківщину Георгія Гараса. Відвідали музей-садибу художника, я провела екскурсію музеєм, який знаю відтоді, коли музеєм опікувалася дружина художника – Євдокія Петрівна Гарас.

За тиждень до цього, під час урочистого відкриття виставки, у невеликій театралізованій картині ми відтворювали те, проминуле в цій оселі життя родини Гарасів – відтворювали сторінки книги Євдокії Антонюк-Гаврищук «Вічні скарби Георгія Гараса». Георгій Гарас – заслужений майстер народної творчості України Михайло Покиданець, Євдокія Гарас – журналістка Людмила Черняк, доня і син Гарасів - вихованці студії «Казковий світ» Нелі Марковської, я – у ролі музейної науковиці, авторки книги Євдокії Антонюк-Гаврищук…

А цього разу ми знову поринули вже у творчість віртуоза буковинської орнаментики. Фотографували і замальовували зразки узорів в аркушах і готовому вишитті, обговорювали творчі ідеї і плани, які народжувалися одразу ж під час огляду експозиції.

Усі ті плани поступово, один за одним учасники «Вишиваного Дивотвору» втілюють на полотні. Прикрашають жовтогарячими барвами фантазійних узорів Георгія Гараса рушники й сорочки, скатерті та подушки, орнаментальні композиції й одяг. Відверто кажуть: надихає й допомагає зв’язок з малою Батьківщиною Георгія Гараса. Адже саме для цього ми посадили того дня дерево магнолії на родинному обійсті Гарасів!

 

Олена ЧАЙКА