ДРУГЕ НАРОДЖЕННЯ АЛЬБОМУ

DSC 1155У центрі культури «Вернісаж» м. Чернівців - велична мелодія «Грецької літургії» Євсебія Мандичевського у виконанні камерного хору «Чернівці» Чернівецької обласної філармонії ім. Д. Гнатюка. «Алілуя», «Благословіння», «Хваліте Господа»… Відтак учасники хору озвучують уривки з передмови книги Е. Кольбенгаєра. Патетичний «Гімн Буковині» (композиторський дебют керівника хору «Чернівці» Надії Селезньової створюють піднесений настрій унікальної події в культурному житті не тільки Буковини, а й всієї України…

Це друге народження рідкісного видання, якому 106 років! Тисяча дев’ятсот дванадцятого року Віденська надвірна державна друкарня виготовила 500 примірників розкішного альбому «Взори вишивок домашнього промислу на Буковині», - незвичайне і дуже дороге видання. На 75-ти великих аркушах - кольорові таблиці зі схемами кращих зразків орнаментального мистецтва Буковини кінця 19-го – початку 20 століття, які зібрав, замалював і впорядковував австрійський інженер, урядовий радник з питань будівництва, директор промислової школи в Чернівцях Еріх Кольбенгаєр.

Одну з цих унікальних книг зберегла родина буковинського священника Мефодія Козака, який служив на Вижниччині в ті роки, коли дослідник старожитностей мандрував від села до села, збираючи неповторні узори для сорочок рушників, хусток та інших речей домашнього вжитку. Старовинний альбом Е. Кольбенгаєра отримала у спадок правнучка Мефодія Козака, директорка рукодільної мережі «Санта», засновниця щорічних регіональних виставок «Вишиваний Дивотвір», голова громадської організації «Вишиваний Дивотвір» Одарка Кучерява. За її раритетною книгою і здійснено передрук видання, яке урочисто презентували в центрі культури «Вернісаж».

Презентації альбому відбулася в атмосфері виставки міжнародного мистецького проєкту «Вишиті сторінки альбому «Взори вишивок домашнього промислу на Буковині» Е. Кольбенгаєра». Цей проєкт присвячений 105-й річниці виходу у світ унікального альбому. Це також гідне пошанування автора книги, а ще - успішний крок у справі відродження справжніх скарбів народного мистецтва рідного краю.

109 майстрів вишивки відтворили стародавні узори і вишивальні техніки на 75 полотнах. Цей проєкт був представлений 14 травня 2017 на ХV регіональній виставці «Вишиваний Дивотвір». Він зареєстрований у Книзі Рекордів України в категорії «Мистецтво. Розміри. Вперше» як «Найбільший вишитий літопис традиційного орнаментального мистецтва Буковини».

Коли дитиною Одарка Кучерява вперше побачила книгу, ще не розуміла, що доторкнулися до історії рідного краю. Найцінніший скарб родини став для дівчинки казковою країною, якою вона мандрувала, гортаючи великі яскраві аркуші.

Ведучий імпрези – директор УМЦКБ, заслужений діяч мистецтв України Микола Шкрібляк також мав нагоду переглядати той унікальний альбом. Як етнограф був вражений величчю цієї праці: «У своїй передмові до книги Еріх Кольбегаєр зробив ціле етнографічне дослідження і дав визначення виробам домашнього вжитку і буковинської народної ноші, з вичерпними поясненнями. То справжня гордість для Буковини!»

«Походження цієї книжки давно цікавило не тільки мене, зазначила Одарка Кучерява,- а й відомого чернівецького історика, почесного консула Австрії в Чернівцях, нині голову Чернівецької ОДА Сергія Осачука. Науковець перелопатив гори історичних документів, поки натрапив на правдивий слід історії створення книжки. Він був науковим консультантом репринтного видання».

«Професор Еріх Кольбенгаєр понад 35 років викладав основні будівельні дисципліни в чернівецькій будівельній школі, відтак був її директором. За його проектами були збудовані унікальні споруди не тільки в Чернівцях. Він брав активну участь у громадському та культурному житті краю. Але попри великі заслуги справжнього подвижника, його ім’я було забуте на багато десятиліть. Я вперше підготувала статтю про життя і творчу діяльність архітектора й етнографа Еріха Кольбенгаєра»,- розповіла дослідниця історії міста Чернівців, архівістка Марія Никирса.

Перевидання безцінної книги стало можливим завдяки одноголосному рішенню депутатів Чернівецької міської ради про виділення коштів на її передрук. Як бачимо, і зараз, як і в минулі часи, держава дбає про збереження та відродження культурної спадщини. Чернівецький міський голова Олексій Каспрук привітав команду, яка працювала над проєктом, усіх присутніх на презентації з визначною подією у культурному житті краю, вручив відзнаки і цінні подарунки команді, яка працювала над проєктом. А це, окрім вище згаданих осіб, - директорка видавництва «Буковина» Людмила Черняк, художник Іван Балан, фотограф Сергій Деркач, директор друкарні «АНТ ЛТД» Василь Глібка.

Василь Танасійович зазначив, що робота над передруком раритетної книги виявилася надскладною, бо подібного досвіду не мала жодна друкарня в Україні. Ні за розмірами сторінок, ні за специфікою відтворення стародавнього друку вишивальних орнаментів. «Ми взялися за цю складну і дуже відповідальну роботу, не побоявшись ризику та відповідальності, адже вважали видання такої ваги за свій почесний обов’язок».

Начальник управління культури Чернівецької ОДА, заслужений працівник культури України Віри Китайгородська вручила керівниці унікального проєкту, Одарці Кучерявій почесну відзнаку «100 років Буковинському народному віче». З вітальним словом виступила начальник управління культури Чернівецької міської ради Юлія Сафтенко.

І ось - найурочистіша мить… Юнак і дівчина у буковинських народних строях, що створені за орнаментами унікального альбому, вносять до зали передрук книги, ставлять його на мольберт. Справді, наші рідні Чернівці, вся Буковина має чим пишатися. Це мистецьке видання, як передбачав автор, й надалі здійснюватиме свою благородну культурну дипломатію, прославляючи наш край та його талановитий народ.

Від імені громадської організації «Вишиваний Дивотвір» Одарка Кучерява виступила з ініціативою заснувати міжнародну премію імені Е. Кольбенгаєра у трьох номінаціях – в галузі архітектури, орнаментального мистецтва та етнографічних досліджень. Вона також оголосила про передачу репринтного видання альбому бібліотекам, музеям, творчим спілкам і мистецьким навчальним закладам області.

Олена ЧАЙКА