Друкований і вишитий літопис традиційного орнаментального мистецтва Буковини

afisha25 листопада в центрі культури «Вернісаж» - презентація репринтного видання унікального альбому «Взори вишивок домашнього промислу на Буковині» Е.Кольбенгаєра.

Унікальний альбом «Взори вишивок домашнього промислу на Буковині» вийшов 1912 року у Відні. На титульній сторінці зазначено: «Зібрав, нарисував і обробив інжінєр Еріх Кольбенгаєр». Він же написав переднє слово, в якому пояснив, як і чому він тривалий час збирав орнаменти по всій Буковині: «Щоби сей багатий скарб добути, єго загалові показати і приступити зробити, …аби єго охороняти від небезпеки, щоби не зник і не пропав, але щоби кілько мога найбільше сего скарбу спасти…»

До книги ввійшли узори домашніх вишивок українців та румунів Північної і Південної Буковини, надруковані на окремих аркушах. На кожному з них подано кольорові орнаменти, притаманні тій чи тій громаді різних регіонів краю. Зроблено анотації українською, румунською та німецькою мовами. Альбом був виданий за підтримки міністерства публічних робіт та Буковинського крайового сейму, які впродовж тридцяти років – скільки тривали етнографічні експедиції – фінансували на це кошти.

 Перше репринтне видання унікального альбому зроблено з оригінального стародруку родини Одарки Кучерявої. Як голова громадської організації «Вишиваний Дивотвір» і директорка рукодільної мережі «Санта» на одній із сесій Чернівецької міської ради вона заручилася підтримкою депутатів в добрій справі перевидання книги. І ось результат плідної співпраці влади і громадськості – розкішний альбом буковинської вишивки, який отримав друге народження.

В контексті презентації альбому – виставка міжнародного мистецького проєкту «Вишиті сторінки альбому «Взори вишивок домашнього промислу на Буковині» Е.Кольбенгаєра». Цей проєкт присвячений 105-й річниці виходу в світ унікального альбому. Це також гідне пошанування автора книги. А також успішний крок у справі відродження справжніх скарбів народного мистецтва рідного краю. 109 майстрів вишивки відтворили стародавні узори і вишивальні техніки на 75 полотнах. Цей проєкт був представлений 14 травня 2017 на ХV регіональній виставці «Вишиваний Дивотвір». Проєкт зареєстровано в Книзі Рекордів України в категорії «Мистецтво. Розміри. Вперше.» як «Найбільший вишитий літопис традиційного орнаментального мистецтва Буковини». Він дав імпульс до наступних мистецьких проєктів «Вишиваного Дивотвору» - «Буковинська сорочка» і «Буковинська святкова сорочка».

Громадська організація «Вишиваний Дивотвір»