Колективний мистецький проект з Чернівців – у Книзі рекордів України

 Колективний мистецький проект з Чернівців – у Книзі рекордів УкраїниКолективний мистецький проект виставки «Вишиваний дивотвір» -2017 «Вишиті сторінки альбому «Взори вишивок домашного промислу на Буковині» Е. Кольбенгаєра» зареєстровано в Книзі Рекордів України у категорії «Мистецтво. Розміри. Вперше» як «Найбільший вишитий літопис традиційного орнаментального мистецтва Буковини». Це другий мистецький проект «Вишиваного дивотвору», який занесено до цього престижного реєстру.

 Вручення дипломів учасникам проекту відбулося у Чернівецькому обласному художньому музеї, де експонувалися усі виставки «Вишиваного дивотвору». На тлі розгорнутої експозиції - сімдесят п’ять вишитих сторінок і титульна сторінка альбому - дипломи учасникам вручили заступник Чернівецького міського голови Олександр Паскар та організатор виставок, директор рукодільної мережі «Санта» Одарка Кучерява.

 Звернення сучасних майстрів вишивки до унікального альбому, першодрук якого зберігся в родині Одарки Кучерявої, бажання відтворити старовинні техніки, колірну гаму, композиційну побудову тогочасного вишиття великою мірою активізував загальну увагу до постаті самого Е. Кольбенгаєра, відомого науковця, архітектора, дослідника буковинських старожитностей, ім’я якого майже століття було в забутті.

 Торік 14 січня виповнилося 165 років від дня народження цього видатного чернівчанина. Упродовж багатьох років окрушина до окрушини, з архівних джерел і тогочасної періодики дослідниця історії міста Чернівців Марія Никирса збирала відомості про незаслужено забутого архітектора та етнографа. Вона розповіла присутнім про нові факти з життя Кольбенгаєра, зокрема, про два видання знаменитого альбому, який одразу став бібліографічною рідкістю. Нині, як відомо, рішенням сесії Чернівецької міської ради виділено кошти на репринтне видання альбому, над яким працює одне з чернівецьких видавництв. Появи збірки з нетерпінням чекають всі майстри, які вже нині своєю творчою працею зробили вагомий внесок у розвиток культури рідного краю. А здобуті знання і навички, які збагатили творчий потенціал кожного, вже застосовують у створенні нових робіт.

 Мистецький проект «Вишиті сторінки альбому Еріха Кольбенгаєра «Взори вишивок домашного промислу на Буковині» вже було представлено на виставці лауреатів обласної премії ім. Георгія Гараса у рамках міжнародної зустрічі «Чотири регіони для Європи». Оглядаючи виставку, Франц Федорович, генеральний директор відомого на Буковині та за її межами підприємства «Авторембуд», слушно зауважив, як поліпшити презентаційність проекту. Голова асоціації виробників Буковини та голова благодійного Фонду «Подаруй дитині життя» допоміг це зробити. Нова подача додала проекту образності й виразності. За сприяння у створенні мистецького проекту меценатів було нагороджено подяками від громадської організації «Вишиваний дивотвір» та рукодільної мережі «Санта». Подяки також отримали Віталій Савчук. автор і виконавець кованих карнизів до триптиху квітів «Дорогою предків», працівники Чернівецького обласного художнього музею, які упродовж п’ятнадцяти років опікуються виставкою «Вишиваний дивотвір» (директор- Інна Кіцул, Ольга Денисова, Альберт Комарі, Людмила Филипчук, Роман Савчук), відмінник архівної справи, лауреат муніципальної премії ім. Антона Кохановського Марія Никирса, ансамбль хлопчиків музичної школи № 1 м. Чернівців під керівництвом Наталі Мацей.

 Успішно завершено й високо оціненo унікальний мистецький проект. Кожен аркуш збірки, укладеної Еріхом Кольбенгаєром, - це комплекс орнаментів, з яких створювалася традиційна буковинська сорочка. Тому буковинська сорочка - лейтмотив цьогорічної виставки. Це буде логічне продовження, образне доповнення й розширення попереднього проекту, який зареєстровано в Книзі Рекордів України.

Олена ЧАЙКА,

учасниця Міжнародного колективного проекту

«Вишиті сторінки альбому «Взори вишивок домашного промислу

на Буковині Е. Кольбенгаєра»,

фото Степана КАРАЧКА