Помилка
  • JFolder::files: Шлях не є текою. Шлях: /hsphere/local/home/resident80/bukcentre.cv.ua/images/2017/November/16
Повідомлення
  • There was a problem rendering your image gallery. Please make sure that the folder you are using in the Simple Image Gallery PRO plugin tags exists and contains valid image files. The plugin could not locate the folder: images/2017/November/16

Лише тоді живе народ, коли нащадки пам’ятають своє коріння…

Лише тоді живе народ, коли нащадки пам’ятають своє коріння…31 жовтня у палаці «Академічний» народний аматорський ансамбль пісні та танцю «Трембіта» та народний аматорський студентський театр ВДНЗ України «Буковинський державний медичний університет» феєрично підтвердили своє звання «Народний аматорський».

 Студентська творча молодь Буковинського державного медичного університету розвивається всебічно, багато з студентів є постійними учасниками двох колективів. Саме тому керівники прийняли рішення проекспериментувати та створити театралізовану постановку на основі українських та буковинських традицій.Головна мета і найбільший пріоритет спільного проекту - збереження народних традицій. Традиційні обрядові свята - це дорогоцінне художнє надбання народу, витвір його поетичної душі, котрі необхідно знати й цінувати. І це ще одна з мотивацій творців проекту - залучати молодь до збереження народної мудрості сьогодні та передавати послідовникам завтра.

 Перша з частин театралізованого дійства - «Веснянки та Купальські забави» - вдале поєднання пісні і танцю, пластики і стилізації, внутрішнього стану та емоцій. «Дай Боже, весну почать…»,- співають дівчата та вже «Ой на Йвана, на Купала…» пускають, сплетені власноруч вінки на річку. Драматична феєрія «Вечорниці у тітки Дарини…» - друга частина проекту. Це весела в’язанка пісень, танців, гумору і любові. Саме на вечорницях з давніх часів хлопці і дівчата шукали собі пару, після чого, закохавшись, одружувалися. Харизматичність, емоції, внутрішнє наповнення та гумор учасників дійства відтворили картину тих прадавніх часів.

 Третя частина мистецького проекту – театральна постановка «Шо то є весілля…», в основу якого вплетені звичаї та обряди весільної забави буковинського краю – від одягання нареченої до покривання молодої ґаздині хусткою.

 Кожне слово, кожна нота, кожен звук, подих чи рух - це неймовірна мелодія надзвичайного узору шаленої енергетики та харизматичності студентів-медиків. Саме ця мелодія тримала глядача та членів атестаційної комісії у приємному відчутті захоплення та причетності до багатства народного мистецтва України. Бурхливі оплески, щирі посмішки і отриманий позитив навзаєм грітимуть учасників колективів, як мінімум, до наступного концерту.

 До слова, учасники ансамблю пісні і танцю «Трембіта» та студентського театру БДМУ на запрошення управління культури Чернівецької облдержадміністрації презентували буковинцям та гостям краю дві театралізовані постановки: «Життєвий шлях Івана Миколайчука. Рання слава, раннє кохання, рання….» під час урочистостей з нагоди 75-ти річчя від дня народження видатного українського кінорежисера, кіносценариста та актора і театралізовану композицію «Найважче – це знищити пам’ять» з нагоди 70-ї річниці Голодомору в Україні. Ці постановки також увійшли до атестаційної програми колективів. По її закінченню відбулося обговорення. В обговоренні взяли участь члени атестаційної комісії, режисер-постановник Валентин Головко, хормейстером Тетяна Д’яченко, балетмейстер Олександр Кіщенко, художній керівник ансамблю Леся Зюбак-Романчук, керівник оркестру Кирило Маслюченко.

 Усі були приємно вражені дійством. Члени атестаційної комісії висловили побажання щодо удосконалення театральних постановок. Зокрема Іван Петрусяк, завідувач навчально-методичного кабінету організації культурно-мистецьких проектів та міжнародної співпраці Учбово-методичного центру культури Буковини сказав: «Люблю коли все грає і співає, крутиться… Це справді було неймовірно». Він побажав попрацювати над технікою трюків у танцях. Тетяна Шарагова, заступник начальника управління - начальник відділу культосвітніх установ, мистецтв та кіно управління культури Чернівецької обласної державної адміністрації та Яна Григораш, методист з театрального жанру навчально-методичного кабінету удосконалення клубної діяльності та розвитку аматорського мистецтва УМЦКБ сказали, що отримали колосальне задоволення від побаченого на сцені та енергетики виконавців. Валентина Гордей, голова циклової комісії «Хорове диригування» Чернівецького обласного училища мистецтв ім. С. Воробкевича, вказала на проблему не тільки хору «Трембіти», але й усіх аматорських колективів – це визвучування ансамблю. Іван Бурик, голова циклової комісії «Народно-інструментальне мистецтво» Чернівецького обласного училища мистецтв ім. С. Воробкевича побажав збільшити кількість учасників оркестру, а Володимир Долгий,викладач хореографічних дисциплін спеціалізації «Народна хореографія» Чернівецького обласного училища мистецтв ім. С. Воробкевича був вражений від побаченого на сцені та переповнений неймовірними емоціями, але все ж таки щиро побажав удосконалювати техніку учасників хореографічної групи та замінити музику польки.

 Микола Шкрібляк, директор Учбового методичного центру культури Буковини, заслужений діяч мистецтв України побажав зробити акцент на гуцульському весіллі з елементами буковинських та бессарабських традицій. А ще Микола Миколайович наголосив на необхідності зберегти у репертуарі постановку, яка стане візитівкою творчого життя БДМУ та справжньою естетичною насолодою для гостей, які завітають до Чернівців не тільки з України, а й з інших куточків світу.

 Про Буковинський державний медичний університет знають не тільки як про навчальний заклад, який складає гідну конкуренцію кращим навчальним закладам України, але й тим, що мистецтво – це ще один з пріоритетних напрямів розвитку студентів цього ВНЗ. Керівництво та ректор Тарас Бойчук створюють всі належні умови для реалізації творчих проектів. Саме за сприяння ректора для колективу ансамблю були придбані костюми та сценічне взуття.

Поставленої мети досягнуто – одноголосне підтвердження звання «Народний аматорський». На учасників ансамблю і театру чекають нові фестивалі, конкурси та концерти, а глядач чекатиме на нові яскраві постановки.

{gallery}2017/November/16{/gallery}