На Буковині створено перший Центр культурних послуг

1 1Нещодавно Неполоковецька селищна рада створила на базі будинку культури села Берегомет перший на Буковині, а можливо й в Україні Центр культурних послуг Неполоковецької селищної ради. 23 грудня минулого року КЗ Центр культурних послуг набув статусу юридичної особи.

Двоповерхова будівля закладу побудована у 1970 році. Вона призначена для проведення масових заходів і творчого розвитку жителів села Берегомет. За 50 років існування заклад став центром розвитку культури не тільки села Берегомет, а й буковинського краю. На його базі відбулися культурні та спортивні заходи: районні огляди хорових колективів, районні семінари по роботі любительських об’єднань, обласний фестиваль мистецтв «Буковинська весна», в рамках якого на сцені закладу виступали Герой України, народна артистка України Софія Ротару, Національний заслужений академічний український народний хор України імені Григорія Верьовки, народні артисти України Дмитро Гнатюк, Назарій Яремчук, Василь Зінкевич. На цій сцені відбувалися й зйомки телепередачі «Сяйво». В останні роки традиційним стало проведення фестивалю спорту та сімейного дозвілля «BeregometOpenSportFestival», який щороку збирає сотні учасників та глядачів-уболівальників. У змаганнях беруть участь понад 150 спортсменів з Львівської, Тернопільської, Хмельницької, Івано-Франківської областей. Художні колективи закладу - постійні учасники традиційних районних свят «На гостини до Івана», «Кіцманська Маланка», «Україна - незалежна держава».

Працівники закладу докладають чимало зусиль під час проведення культурних заходів, які відбуваються на території клубу родинного відпочинку «Буковинська Троя». Серед них - обласний агропромисловий ярмарок «Буковинська осінь», обласне етно-молодіжне свято «Рапсодія купальської ночі», обласний мистецький проєкт «Фестини творчих родин», міжнародний фольклорний фестиваль «Буковинські зустрічі». Ці заходи допомагають розвитку сільського туризму та сприяють соціальному рухові усієї громади.

Приміщення Центру культурних послуг може розмістити у фойє зону для експонування творів декоративно-ужиткового мистецтва. А кіноконцертний зал на 750 місць дозволить відновити покази вітчизняного та світового кіно, а також дасть можливість виступати художнім аматорським колективам не тільки Неполоковецької громади, а й іншим художнім колективам Чернівецької області. У малому залі відбуватимуться тематичні вечори відпочинку для молодого покоління, на другому поверсі є простора бібліотека з читальним залом на 30 місць. У подальших планах – створення арт-галереї, театральної студії, конференц-залу і майстерні народного мистецтва. У найближчий час планується облаштувати клас для занять хореографією, приміщення для занять дитячої школи мистецтв і театральної студії.

Поруч з будівлею розміщується відкритий майданчик для проведення масових заходів у теплу пору року. За останній місяць на базі Центру почали діяти різні мистецькі платформи. Саме вони дозволяють реалізувати себе, випробувати власні творчі сили. Серед них:

- Культурно-дозвіллєва платформа «Клуб вихідного дня»;

- Кіномистецька платформа «Кіноманія»;

- Платформа неформальної освіти «Школа місцевого самоврядування»;

- Платформа культурних ініціатив «Школа юного блогера»;

- Просвітницька платформа «Світлиця родинного виховання»;

- Пізнавально-освітня платформа «Мала академія мистецтв»;

- Інформаційна платформа «Книжкобус».

Мета діяльності платформ полягає у просуванні українського мистецтва та у сприянні формуванню творчого суспільства. Серед основних завдань - просування українського мистецтва на громадському рівні, адаптація простору для мистецьких потреб.

Завдяки тісній співпраці Центру культурних послуг та клубу родинного відпочинку «Буковинська Троя»на його базі діятиме культурний стартап - креативний хаб просто неба та водночас рекреаційна зона для проведення культурно-мистецьких, освітніх і екологічних заходів.

Головне завдання фахівців Центру культурних послуг - розширення спектру інноваційних форм роботи із застосуванням сучасних телекомунікаційних технологій, орієнтуючись на реальні вимоги та побажання споживачів.

У Центрі культурних послуг жителі та гості громади зможуть не тільки побувати на заходах, переглянути кінофільми, виставки, але й отримають нові знання та навички на різних курсах і у творчих студіях. Та для цього потрібно створити їм комфортні умови. Хотілося б поліпшити матеріально-технічну базу для того, щоб сучасний заклад був з мобільним і компактним комунікативним простором, розвивати середовище для генерування нових ідей в галузі соціокультурного, інформаційно-освітнього середовища, започаткувати роботу інших формувань культурно-інформаційного чи мистецького спрямування, брати участь та ініціювати власні культурні проєкти задля розширення співпраці з іншими закладами культури, громадськими організаціями України та партнерами сусідніх держав, створювати художньо-графічні та рекламні вироби, інформаційні, музичні програми, а також фонограми.

За останні два роки Неполоковецька селищна рада провела реконструкцію закладу: було замінено старі вікна, проведено косметичний ремонт глядацької зали та вестибюлю. Але для того, щоб модернізувати саму будівлю, перетворити її на Центр, куди б хотілося приходити, потрібне додаткове фінансування. Це підвищить рівень залучення осіб різних вікових категорій до культурних практик і забезпечить більшу затребуваність громади якісних культурних послуг.