У Неполоківцях відкрився Центр традиційної культури

IMG 20201014 154406Відкриття інноваційного закладу культури - Центру традиційної культури селища Неполоківці - велике свято для жителів громади. Про це заявив голова Неполоковецької селищної ради Григорій Храпко у середу, 14 жовтня, на урочистій церемонії відкриття культурного об'єкта. У святкових заходах взяли участь представники органів виконавчої влади та місцевого самоврядування, громадських та релігійних організацій, учасники АТО, майбутні охоронці України.

Голова громади запевнив: «Вже давно ми чекали на цей осередок культури. 15 років у нас не було місця, в якому ми могли б проводити заходи та приймати гостей. Цей заклад культури для майбутнього покоління, щоб діти могли себе проявляти, а не проводити час на вулицях».

Григорій Храпко привітав односельчан з Днем захисника України: «День захисника України - це свято пам’яті про наших гордих предків, які вогнем і мечем, словом і ділом виборювали право на незалежність рідної держави на різних етапах її становлення, свято сучасних Героїв України, які відстоюють незалежність та цілісність нашої держави». Під вдячні оплески односельчан голова громади вручив грамоти воїнам АТО та ООС.

Слова вдячності та пошани висловили народний депутат України Максим Заремський, депутати обласної ради Ростислав Поклітар та Василь Чернівчан, голова Кіцманської районної ради Петро Лумей.

Приємно було, що на свято завітав в.о. директора Буковинського центру культури і мистецтва, заслужений діяч мистецтв України Микола Шкрібляк, який наголосив, що такий Центр традиційної культури - один з найперших в Україні, і що його основною діяльності стане реалізація заходів, спрямованих на підвищення якості культурного життя населення за чотирма головними напрямами роботи: збереження та популяризація нематеріальної культурної спадщини, розвиток народної творчості, культурно-просвітницька робота, організаційно-творча та фінансово-комерційна діяльність.

Відкриття нового об'єкта стало яскравою подією для жителів селища. Центр традиційної культури відповідає усім сучасним вимогам, має належну матеріально-технічну базу. Тут облаштована світла зала для занять хореографією, яка буде й глядацькою залою на 150 місць. Є й приміщення для вокально-хорової та хореографічної студій, майстерні образотворчого та декоративно-ужиткового мистецтва, приміщення для вокальних ансамблів, драматичного та лялькового театральних гуртків, простора бібліотека.

Творчі колективи громади, на думку спеціаліста І категорії з питань культури Івана Петрусяка, в таких умовах зможуть вийти на новий професійний рівень, хоча багато хто з них уже сьогодні відомі за межами Чернівецької області, неодноразово ставали переможцями та призерами конкурсів, фестивалів.

Право розрізати символічну стрічку надали голові Неполоковецької селищної ради Григорію Храпку. У цю мить над Неполоківцями злетіло 30 голубів миру, які сповістили про відкриття Центру традиційної культури по всій Буковині.

«Упевнений, новий Центр традиційної культури стане місцем тяжіння для людей захоплених і талановитих, дасть змогу розкрити кожному свій творчий потенціал. Відкриваючи культурні об'єкти, ми прагнемо, щоб кожен житель Неполоковецької громади, незалежно від того, де він проживає, - в селищі або в селі, міг відчути свою причетність до соціального і культурного життя громади, мав можливість реалізувати свій творчий потенціал», - підкреслив Григорій Храпко.

Свято продовжилося на місцевій толоці, де художні аматорські колективи Неполоковецької громади - фольклорний колектив «Лілея» будинку культури села Берегомет (керівник – Сільва Заремська), народний аматорський хор будинку культури села Оршівці (керівник – Аліна Руснак), вітально-обрядовий гурт «Файні молодички» клубу села Реваківці (керівник – Галина Рошко), фольклорний колектив «Берестяночка» клубу села Клокічка (керівник - Степанія Пріньковська), колективи народного танцю «Квіти Буковини» клубу села Пядиківці (керівник Наталія Шкварчук) та «Сяйво Буковини» будинку культури села Оршівці (керівник – Марина Верстюк), ансамбль троїстих музик Центру традиційної культури селища Неполоківці (керівник – Володимир Киюк) своїм спільним виконанням відтворили давні весільні традиції під час фольклорно-етнографічного дійства «Весілля у Неполоківцях».

Головні ролі виконували: молодий – Владислав Храпко, молода – Аліна Руснак, батько і матка – Михайло Бордун та Валенитина Іллюк, батьки молодого – Григорій Храпко та Наталія Миронюк, батьки молодої – Василь Чернівчан та Галина Стефюк, дружки - учениці старших класів Неполоковецького ЗЗСО І-ІІІ ст., староста – Іван Петрусяк, кухарка – Степанія Пріньковська.

Святкову атмосферу створило оформлення території селища Неполоківці тематичними розтяжками, прапорами, над чим працювали завідувачки бібліотек сіл Берегомет - Алла Храпко, Оршівці - Ірина Вербіч, Неполоківці - Свілана Пристайко, а також художні керівники сіл Оршівці - Раїса Ткачук та Берегомет - Михайло Луців, а також директор клубу села Клокічка Уляна Віксіч.