Нарада працівників культури Кіцманщини

Нарада працівників культури КіцманщиниДнями відбулася підсумкова нарада працівників культури Кіцманського району . Вони звітували про творчу діяльність у 2017 році. У нараді взяли участь заступник начальника-начальник відділу культосвітніх установ, мистецтв та кіно управління культури Чернівецької ОДА Тетяна Шарагова, заступник голови Кіцманської райдержадміністрації Галина Мельничук, заступник голови районної ради Іван Гулей.

 У своєму звіті начальник відділу культури, національностей та релігій Кіцманської РДА Оксана Тощук окреслила основні здобутки та напрацювання, говорила про недоліки та проблемні питання, які потребують пильної уваги з боку працівників культури.

 У Кіцманському районі протягом 2017 року функціонувало 87 установ культури: 39 бібліотек, 5 шкіл естетичного виховання, 43 клубні установи. При клубних установах району діють 337 гуртків, в яких беруть участь 3359 учасників. 19 колективів носять звання «народний аматорський» та 2 колективи – «зразковий».

 Робота галузі була спрямована на розвиток аматорського мистецтва, збереження існуючої мережі закладів культури та кадрового потенціалу. Культурно-мистецькі програми і проекти, що впроваджуються в районі, є свідченням високого рівня аматорського мистецтва Кіцманщини, утвердженням духовності та відродженням національних традицій. Метою та основними завданнями роботи відділу культури, національностей та релігій спільно з органами місцевого самоврядування є створення умов для подальшого розвитку культури і мистецтва в районі,збереження та повноцінне функціонування діючої мережі закладів культури і мистецтва.

 Одним з основних завдань є фінансування заходів з районного та місцевих бюджетів, дослідницька та видавнича діяльність, удосконалення інформаційного забезпечення закладів культури, зміцнення матеріально-технічної бази, технічне переоснащення установ культури, організація та проведення основних культурно-мистецьких заходів. Пріоритетним напрямом роботи клубних закладів району залишається популяризація культурної спадщини як національної культури у проведенні масових заходів із відзначенням знаменних дат, пов’язаних з історією держави, заходи, які спрямовані на національно-патріотичне виховання молоді та заходи благодійного спрямування.

 Активно працює в районі й центральна бібліотечна система, про роботу якої розповіла директор Кіцманської ЦБС Орися Сухолотюк. Про участь і досягнення народних та аматорських колективів у районних, обласних, всеукраїнських та міжнародних конкурсах, а також про святкові масові заходи до різних державних та пам’ятних дат звітувала виконуюча обов’язки директора районного будинку народної творчості та дозвілля Тетяна Антонюк.

 Вселили надію на достойне забезпечення галузі та надихнули на подальшу творчу і наполегливу працю виступи представників районної, обласної виконавчої, а також представницької гілок влади. Адже у фінансуванні закладів культури існують труднощі, подолати які можна, розширивши сферу надання платних послуг, залучаючи спонсорів, долучаючись до різних благодійних програм та міжнародних грантів.

 Успіхи і досягнення працівників культури Кіцманщини завжди високо оцінюють як на районному, так і на обласному рівні, що було підтверджено врученням грамот та подяк від управління культури Чернівецької ОДА, спільних грамот Кіцманської райдержадміністрації та районної ради, відділу культури, національностей та релігій Кіцманської РДА.