Помилка
  • JFolder::files: Шлях не є текою. Шлях: /hsphere/local/home/resident80/bukcentre.cv.ua/images/2017/Jule/25
Повідомлення
  • There was a problem rendering your image gallery. Please make sure that the folder you are using in the Simple Image Gallery PRO plugin tags exists and contains valid image files. The plugin could not locate the folder: images/2017/Jule/25

"Ой на Івана, ой на Купала" - 2017

У Дубівцях на березі річки Прут в ніч з 6 на 7 липня відзначили свято Івана Купала конкурсно-народознавчою програмою «Ой на Івана, ой на Купала».

Найколоритніше та найцікавіше свято, яким закінчується літній сонячний цикл календарних дохристиянських свят, це свято молоді – Купайло. Існує повір'я, що на Івана Купала здійснюються будь-які бажання. Вважається, що у цей час дуже сильна енергетика, небо відкрите для прохань. Кожного року організатори свята-працівники будинку культури села Драчинці намагаються зберегти традиції далекого минулого.

6 липня було розпочато святкування Івана Купала на лівому березі Прута. Майстер-клас із плетіння купальського вінка провела Ніна Верстюк, керівник Зразкового танцювального колективу “Драчинецький сувенір”. Долучитися до плетіння віночків могли усі охочі, а головними учасниками дійства стали діти та молодь, учасники аматорських колективів будинку культури села Драчинці віком від 5 до 25 років, загальна кількість учасників становила близько 50 осіб. Уже 7 липня всі присутні мали змогу згадати маловідані звичаї та спробували відродити їх. Цього ж дня відбулась фотосесія у національному одязі (фото - Октавіан Верстюк(молодший)), проводилися зйомки кліпу “Купальська ніч”(відео - Аврам Роман), а купальські історії розповідали усі бажаючі учасники заходу.

На закінчення свята учасники пускали на воду свої сплетенні віночки. Адже з давніх-давен дівчата плели вінки та пускали їх на воду, що за повір’ям наших предків означало пошук коханого. Святковий захід відбувся у загадковій атмосфері стародавнього купальського свята.

 

{gallery}2017/Jule/25{/gallery}