Святкування Івана Купала на Кіцманщині

Рік за роком на Кіцманщині стало традицією в ніч на 7 липня відзначати Івана Купала. Щороку в цей день у селах району відбуваються масові гуляння, театралізовані видовища, співи і танці.
        Так у селах Южинець, Клокічка та Біла в цьому році відбулося чимало цікавих заходів, присвячених цьому дню. Організатори свят різними формами доносили до молоді стародавні традиції, обряди і вірування, пов’язані з днем Івана Купала.

Святкування розпочинаєтьсяна заздалегідь домовлених місцях, переважно біля річок. Дівчата плетуть вінки з польових квітів й перед заходом сонця збираються на вигонах.

На свято Купала молодь запрошує музикантів-виконавців на народних інструментах -скрипці, цимбалах, сопілці - окремо взятих чи в ансамблі разом з бубном, які супроводжували пісенну мелодію.

Головні - атрибути свята - Купало й Марена. Обов'язково розкладається велике вогнище, через яке стрибають дівчата і хлопці - поодинці або в парі. Потім дівчата тікають від хлопців до води, щоб ворожити («заворожувати вроду»). Вони дістають свічки, запалюють їх і, прилаштувавши до своїх вінків, пускають на воду. Поки вінки пливуть, дівчата ідуть понад річкою й співають. Часто хлопці намагаються зловити вінки дівчат. Пара заздалегідь домовляються про те, яким буде вінок. Кожна дівчина плете його так, щоб можна було впізнати: вплітали яскраву свічку, або велику квітку. Якщо хлопцю вдається зловити вінок коханої, діставшись до нього вплав чи на човні, це вважається доброю прикметою для їхньої

подальшої спільної долі.