Відбувся І регіональний конкурс сучасної української естрадної пісні «Дністер-ріка»

1 1Упродовж трьох днів центральна площа Хотина перетворилася на концертний майданчик для талановитих вокалістів з різних куточків України. Відкриття фестивалю та перші прослуховування відбулися 8 жовтня.

Оцінювали вокальні здібності конкурсантів голова журі - народна артистка України, герой України Ніна Матвієнко, народний артист України Василь Данилюк, композитор, співак, актор, керівник асоціації українських громад у Чехії, народний герой України Павло Бубряк, генеральна директорка Чернівецької обласної філармонії ім. Д. Гнатюка Анастасія Костюк, а також керівник зразкової аматорської вокальної студії «Щасливі діти», методист з аматорського мистецтва Хотинського будинку народної творчості та дозвілля, секретарка журі Альона Татарчук.

За результатами голосування членів журі визначили десять найсильніших конкурсантів, які упродовж наступних днів змагалися за головний приз – 20 000 грн. Другий фестивальний день виявився надзвичайно важким як для вокалістів, так і для членів журі. Висока виконавська майстерність усіх без винятку напівфіналістів вразила журі , а тому до фіналу були допущені усі півфіналісти.

У фіналі конкурсанти виконали по одній пісні на власний розсуд. Боротьба була запеклою, а обговорення дуже «гарячим», адже чимало учасників набрали однакову кількість балів. Під час вручення заслужених призів та гала-концерту за участі представників польської делегації (гміни Корчина) підписали документ про запровадження Міжнародного фестивалю з назвою «Дністер-ріка». Усі присутні привітали з днем народження народну артистку України Ніну Матвієнко. Перший заступник Хотинського міського голови Данило Білецький поздоровив Ніну Митрофанівну, вручив їй квіти і подарував картину відомої хотинської художниці Зої Піхут. Він також висловив упевненість, що фестиваль матиме великі перспективи.

«Я рада, що саме на цій благодатній землі, у цьому прекрасному краї зустрічаю ще один рік свого життя. А прекрасний він своїми людьми», – сказала Ніна Матвієнко. І порадила усім, навіть не професійним співакам «щодня хоча б по 15 хвилин співати, бо це підвищує імунітет людини».

«Сьогодні відбувається історична подія в культурному житті Буковини – буде засновано Міжнародний фестиваль сучасної естрадної пісні «Дністер-ріка», – зауважив режисер дійства, заслужений діяч мистецтв України, віце-президент європейської організації народних культур із штаб-квартирою у м. Страсбург (Франція) Іван Пілат. Договір про започаткування постійного міжнародного фестивалю культури і туризму підписали від Хотинської міської ради Данило Білецький та від гміни Корчина - войт Ян Зих.

І ось урочистий момент, на який чекали конкурсанти – оголошення переможців та нагородження.

Заохочувальний приз від журі отримали керівниця студії «Домінанта» Лілія Лепцьо (м. Хотин), Вікторія Келебай (м. Калуш) та Каріна Гнатюк (м. Хотин).

ІІІ місце – Олександр Бакрів (с. Малинці) і Тетяна Мельник (м. Калуш);

ІІ місце – Діана Фидишина (с. Клішківці) і Оксана Коваленко (м. Каховка);

1 місце – Іра Марковська (с. Клішківці) і Олександра Бойко (м. Кам’янець-Подільський).

Гран-прі, сертифікат та премію отримала з рук Ніни Матвієнко та Данила Білецького Ольга Нікіточкіна (м. Кіцмань). «Але найбільшим «переможцем» нині стала пісня – мелодійна, солов’їна, лірична, сучасна, українська!», – зазначили ведучі дійства.