Героям-патріотам славу складаємо. Революцію гідності пам'ятаємо

33 main21 листопада вся Україна відзначала День Гідності та Свободи, згадуючи вікопомні події Помаранчевої революції 2004 року та Революції Гідності 2013-14 років. У Хотині з цієї нагоди вже вдруге відбулася урочиста смолоскипна хода до пам‘ятного хреста героям Хотинщини, які загинули за незалежність України. Там відбувся мітинг-реквієм «Пам’яті тих, хто стояв за свободу».

З прапорами та запаленими смолоскипами школярі навчальних закладів міста, представники військкомату, влади району, установ і організацій райцентру, громадськості велелюдною ходою рушили вулицями Незалежності та Олімпійською до міського парку. Біля пам‘ятного хреста розпочався мітинг-реквієм.

Ведучі заходу - Світлана Шалаєва та Любов Жалоба нагадали присутнім про події, які відбувалися у листопаді 2013 року, коли тисячі небайдужих вийшли на головну площу країни. Вони відстоювали європейський вибір українського народу, який хотів жити у вільній процвітаючій державі. Однак тодішня злочинна влада вирішила по-іншому. Людське невдоволення переросло у Революцію Гідності, наслідком якої стала втеча президента Януковича та його поплічників за кордон.

Здавалося, усе позаду, але українців чекало нове страшне випробування – війна... Небесна Сотня почала поповнюватися новими іменами – захисників України, котрі віддали свої життя за мирне небо над нами. Серед них – дев‘ятеро вихідців з Хотинщини.

Прийшли вшанувати пам'ять невинно загиблих учасників акцій протесту представники виконавчої влади району, військові, волонтери, працівники установ та організацій, а також громадськість міста. Під звучання знакової пісні Майдану "Пливе кача" присутні запали лампадки за загиблими воїнами АТО та героями Небесної Сотні, а також поклали квіти до Пам'ятного Хреста. У виконанні Марії Яцюк пролунала пісня "Не твоя війна".

Військовий капелан, учасник АТО, настоятель Храму Бориса і Гліба УПЦ Київського патріархату Отець Дмитро відслужив поминальну панахиду за загиблими Героями. На знак шани містяни поклали до підніжжя хреста та перед портретами загиблих у зоні АТО, воїнів квіти та запалені лампадки. Це символ того, що пам‘ять про героїв не згасне ніколи.

Слава Україні! Героям слава!