Відроджують традиції

49085502 965074466950125 4357945346354053120 nУ Хотині відбувся фестиваль «Коляда, коляда на Хотинщину прийшла». Із дзвінкою колядою, веселою щедрівкою та маланкою здавна в Україні відзначали новорічно-різдвяні свята. Споконвіку в українців був гарний звичай у ці празники бажати один одному щастя, здоров’я, миру та благополуччя. Відрадно, що і в нинішні складні часи на Хотинщині є ентузіасти, які прагнуть відродити унікальні традиції та самобутні звичаї, що побутували у бессарабському краї. Адже то безцінний скарб, надбаний багатьма поколіннями, у цих життєдайних джерелах – душа народу.

Тож стало доброю традицією щороку проводити районне фольклорне свято щедрівок, колядок і маланок «Коляда, коляда на Хотинщину прийшла». Попри складну погоду та інші труднощі, зокрема й фінансові, на нього з‘їжджаються колективи з різних куточків Хотинщини, а готуються до цього дійства заздалегідь.

...Ой шла коляда вулицями міста у стрічках барвистих, у світлому намисті, колядки співала, на сніг розсипала, з Новим роком і Різдвом всіх щиро вітала». Святковою ходою від Хотинського районного будинку народної творчості та дозвілля до ринкової площі йшли юні та дорослі колядники і щедрувальники, дорогою радо вітали усіх перехожих. Задовго до початку дійства з імпровізованої сцени звучали колядки, сходилися глядачі. Після благословення від настоятеля храму святих благовірних князів Бориса і Гліба, військового капелана Дмитра Шори, розпочалися виступи колективів.

Лунали і старовинні колядки, і щирі віншування та щедрівки, і сучасні пісні. Зворушливими були виступи дитячих колективів. Звеселила присутніх жартівлива маланка. А тріскучий морозець настійливо «припрошував» глядачів до танців.

Автентики дійству додали прадавні колядки у виконанні багатьох місцевих колективів, котрі подбали й про старовинне вбрання, дістали зі скринь яскраві хустки, дідівські сердаки та інші предмети одягу, який носили наші предки. Наприклад, «Білівчанка» (керівник - Володимир Фонарюк) показала гарне обрядове дійство – «Різдвяний пляс». Давні колядки«привезли на фестиваль колектив з Ярівки (керівник - Валентина Щур), збірний із трьох сіл: Бочківців, Шилівців і Грозинців (керівник - Василь Юркін), «Кульбаба» з Корнешт (керівник - Марія Слободян), «Керстенчанка» (керівник - Валентина Гаврилян).

– Хоч і нелегко це нині, та вирішили, що обов‘язково візьмемо участь у фестивалі, адже нашому колективу якраз виповнилося 12 років, – розповідає керівник «Керстенчанки» Валентина Гаврилян. – Учасниці вже поважного віку, найстаршій – 86 років, але вони такі енергійні та співочі! Тож їх називаю «мої дівчата».

Вразили нестримною енергією та подарували море позитиву учасниці колективу «Сільський батальйон» із Крутеньок (керівник – Олена Обершт). Від їхньої запальної пісні справді «на вухах стоїть усе село», і не тільки село. До речі, відеозапис цього номера, який разом з деякими іншими був опублікований на сторінці «Хотинських вістей» у соцмережі Фейсбук, переглянули більше 10 тисяч людей.

А кількість та географія учасників цьогорічного дійства досить вагома – взяли участь 20 колективів, тож виступи були на різні смаки. Окрім вищеназваних, приїхали колективи з Орестівки, Ширівців, Чепоніс, Гордівців, Атак, Круглика. Гарно колядували та щедрували і діти, і дорослі: народний аматорський хор ветеранів війни та праці «Оберіг», парафіяни церкви Різдва Христового м. Хотина, учні та викладачі Хотинської музичної школи, учасники зразкових аматорських вокальних студій «Щасливі діти», «Муза» Хотинського РБНТД.

Ведучі - Світлана Шалаєва та Любов Жалоба не тільки представляли колективи, а й після виступів вручали їм подяки за участь у фестивалі. Словами важко описати ту атмосферу, що панувала під час фестивалю. Це дійство варто побачити і почути. Отже відгуляла маланка, наспівалися колядники. Завжди трішки сумно, коли завершуються новорічно-різдвяні свята, але вони нам подарували радість та наснагу і надовго зарядили позитивом.