КРУТИ: ІСТОРІЯ УКРАЇНСЬКОЇ НЕСКОРЕНОСТІ

DSC 0177Безвусі, юні, вічно молоді,

Ви склали голови за рідний Київ,

Скріпивши крок державницькій ході,

Вписавши подвиг у свободи вияв.

Яр Славутич 

29 січня 1918 року відбулася надзвичайно трагічна подія в українській історії – бій під Крутами, який набув для українського народу символічного значення, став легендою, прикладом героїзму і жертовності молодого покоління в боротьбі за незалежну Україну.

До 102-ої річниці бою під Крутами працівники Кельменецької центральної бібліотеки спільно з Кельменецьким районним комісаріатом у рамках національно-патріотичної акції «З Україною в серці» провели віртуально-патріотичний альманах «Крути: історія української нескореності». На захід запросили учнів 10-11-х класів Кельменецького ліцею-опорного закладу Під час заходу присутні переглянули документальний фільм «Герої України. Крути. Перша Незалежність», приурочений трагічній та, водночас, героїчній битві під Крутами. Після перегляду фільму, щоб глибше зрозуміти мотиви вчинків Героїв Крут, завідувач відділу обслуговування Кельменецької ЦРБ Віоріка Дєдова і спеціаліст відділу культури, молоді та спорту Кельменецької райдержадміністрації Євген Паламарчук у формі діалогу спілкувалися з учнями, які відповідали на питання: «Що ж було у нас під Крутами? Хто були ці юні герої? За що загинули і хто винен в їхній смерті?». Учні висловлювали свої думки і дійшли висновку, що юні сміливці знали: їм пощади не буде, знали, що саме тут, під Крутами, доведеться загинути. Вони готові були піти на смерть, щоб врятувати обеззброєну державу, знали, що тій, усього кілька днів перед тим проголошеній самостійною, треба породити з їхньої крові нових борців за свободу і незалежність. На сторінках історії з’явилася нова трагедія і нова перемога духу, яких мало в історії людства.

На знак вшанування пам’яті Героїв Крут працівники Кельменецької центральної районної бібліотеки та Кельменецького професійного ліцею провели годину-реквієм «Під Крутами бій, під Крутами кров…Про давню трагедію згадаємо знов». Згадати історичні факти про подвиг 300 курсантів військової школи, студентів і гімназистів, які прийняли на полі нерівний бій із майже 5-ти тисячною червоною армією і загинули, захищаючи свободу молодої Української держави, допомогла розповідь ведучих – директора Кельменецької РЦБС Ольги Твердохліб і бібліотекаря Кельменецького професійного ліцею Альони Бабиної. Бібліотекарі Майя Городецька, Роза Борденюк, Марія Таран, Ніна Бабина та учні професійного ліцею Андрій Подлабухов, Діана Храпко, Богдана Майстер, Марина Китайгородська декламували вірші-посвяти Героям Крут. Присутні переглянули фільми «Балада про Крути», «На Аскольдовій могилі», «Крути. Рабів до Раю не пускають», кліп «Моя Україна».

Зацікавили молодь й документи, представлені на книжково-ілюстративній виставці «Омита сльозою історія», бібліографічний огляд яких зробили бібліотекарі Віоріка Дєдова та Наталія Яковинчик. Невідомі й маловідомі документи, свідчення, спогади учасників бою під Крутами дають змогу глибше пізнати наше непросте минуле, усвідомити, якою тяжкою кров’ю полито підвалини нашої незалежності.

Горіли свічки, хвилиною мовчання присутні вшанували пам’ять Героїв Крут та усіх Героїв, подвиг яких став вічним символом захисників України.