Душу – Богові, життя – Україні, честь – нікому!

P1020122Минають роки, відлітають у вічність, але є дати непідвладні часу. 29 серпня 2019 року Україна вшановує 5-ту річницю Іловайської трагедії. У цей найчорніший день незалежної України, російська регулярна армія розстріляла колону українських військових, які виходили з оточення в Іловайську.

За ці роки маленьке місто на Донбасі стало синонімом смерті, горя і болю. У тому пекельному серпні загинули, були поранені, зникли безвісти сотні чиїхось синів, братів, чоловіків та батьків…

До цієї трагічної дати в читальному залі Кельменецької ЦРБ було проведено героїко-патріотичну годину «Душу – Богові, життя – Україні, честь – нікому!»

Кельменчани, які завітали на захід запалили свічку пам’яті та під молитву «Отче Наш» схилили голови у жалобі, щоб вшанувати пам'ять Героїв, які поклали своє життя у зоні проведення АТО за світле майбутнє України.

Ведучі – бібліотекарі Майя Городецька та Роза Борденюк розповідали про мужність, неймовірний героїзм та людяність українських солдат і офіцерів, бійців добровольчих батальйонів, батальйонів тероборони, всіх тих, хто опинився в кінці серпня 2014 року в «Іловайському котлі», що став найбільшою поразкою української армії в ході війни на Сході нашої держави.

Бібліограф Демид Дєдов прочитав вірш «Мамо, не хочу вмирати» Олександра Гошилика, 18-ти річного бійця батальйону «Донбас», якому вдалося вибратися з пастки. Присутні переглянули уривок документального фільму «Іловайський котел – історія тих, хто вижив», відео «Іловайськ – серпень 2014», відеокліп «Прошу в неба». У виконанні Наталії Регульської, матері солдата, молодшого сержанта Віктора Абрамова, який виконував свій військовий обов’язок на сході України, прозвучали пісні, присвячені не тільки своєму сину, а й всім синам України.

Бібліотекар Ніна Бабина провела бібліографічний огляд літератури «Твої сини, Україно, твій біль, твоя слава» біля розгорнутої книжково-ілюстративної виставки «Україна під прапором волі». Представлені на виставці збірки спогадів, публіцистика, художня проза, матеріали з періодичних видань проникливо відтворюють нездоланність українських воїнів у героїчній боротьбі на східних рубежах України. А книги Євгена Положія «Іловайськ: розповіді про справжніх людей», «П’ять секунд, п’ять днів», Романа Зіненка «Іловайський щоденник», побудовані на реальних історіях про справжнє пекло ХХІ століття – Іловайськ.

Соняхи біля виставки були символом цього дня, адже на полі з соняхів воїни ховалися, щоб вижити, на полі з соняхів чимало їх загинуло. На завершення прозвучала патріотична пісня «Молитва за Україну» у виконанні Дмитра Требика.

Віоріка ДЄДОВА,

завідувач відділу обслуговування Кельменецької ЦРБ