«Душа народу в килимі цвіте» - в Кельменцях відбувся регіональний фестиваль килимарства

DSC 0589Уже четвертий рік поспіль з метою збереження традицій килимарства в Кельменцях проводять регіональний фестиваль народного мистецтва «Душа народу в килимі цвіте». Організатори цього масштабного дійства - відділ культури Кельменецької районної державної адміністрації та Кельменецька селищна рада за підтримки управління освіти райдержадміністрації.

З кожним роком фестиваль набирає обертів та збирає все більше учасників і поціновувачів народних традицій.  До уваги відвідувачів з населених пунктів району були представлені автентичні килими та ткані доріжки, вишиті сорочки, рушники та подушки, картини та гобелени, інші витвори декоративно-прикладного мистецтва.

 

Кельменеччина здавна славилася своїми різнобарвними бессарабськими килимами ручної роботи, яким  притаманні особливі візерунки, як геометричні фігури, так і квіткові орнаменти. Килими кельменецьких майстринь справжні витвори мистецтва, на полотнах немов справжні картини,  навіть портрети та ікони. Традиції ткацтва зберігаються чи не у кожній сільській сім’ї.

Традиційно фестиваль розпочався із святкової ходи всіх учасників, із різних куточків Буковини. Цьогоріч для проведення фестивалю було обрано центральний стадіон Кельменців.

Учасників дійства  вітали народний депутат України Максим Бурбак, начальник управління культури обласної державної адміністрації Віра Китайгородська, заступник голови районної ради Анатолій Горобець, начальник відділу культури райдержадміністрації Наталія Чепурняк, Кельменецький селищний голова Сергій Буняк та виступи аматорських колективів з різних куточків Чернівецької області. На фестивалі гостем був і віце-президент Європейської організації народних культур у м.Страсбург Іван Пілат. Родзинкою концертної програми став виступ запрошеного гостя-переможця міжнародних пісенних конкурсів, лауреата обласної мистецької премії імені Назарія Яремчука – Мирослава Матейчука.

За вагомий внесок у справу збереження традицій народної культури, відродження пісенних скарбів рідного краю та участь у регіональному фестивалі народного мистецтва «Душа народу в килимі цвіте» учасників фестивалю нагородили подяками та грамотами.

Популяризуючи українські звичаї і традиції, культуру, пісню та мову, все українське, все, чим раніше дорожили наші прадіди, ми доносимо світу про нашу  сутність, доводимо, що могутній той народ, у якого є міцне родове коріння, який живиться святими набутками рідної землі.

А що то за свято без щедрих частувань із троїстими музиками та запальними танцями? В рамках соціально-культурної акції «Святе, як хліб, моє рідне село», господарі та господині гостинно запрошувалидо своїх ошатних палаток поласувати традиційними бессарабськими смаколиками.

Театралізоване дійство, святковий концерт, вуличні музики, фотозони, бібліотечний узвіз, виставка картин, ігрові зони та багато іншого було представлено на святі впродовж цілого дня. А ввечері в рамках фестивалю та відзначення Дня молоді  під відкритим небом відбувся кінопоказ художнього фільму «Скажене весілля».