У Кельменцях відзначили День вишиванки та вшанували пам’ять жертв політичних репресій

60385042 285267695756304 282859047101661184 nСвяткова зала Кельменецького районного будинку народної творчості та дозвілля була переповнена представниками трудових колективів, громадськості та учнями Кельменецького ліцею-опорного закладу. Понад 300 осіб завітали у різнобарвних вишиванках, щоб долучитися до відзначення Всесвітнього дня вишиванки та Дня пам’яті жертв політичних репресій.

Вишиванка - одяг вільних. Навіть коли ув'язнюють тіло, український дух залишається нескореним. Саме під таким гаслом проходив цьогорічний День вишиванки.  І саме тому ми згадуємо усіх замордованих тоталітарним режимом, жертв політичних репресій, які боролись та віддали життя за прагнення бути українцем, бути вільним та незалежним.

У своєму зверненні перший заступник голови Кельменецької райдержадміністрації Ігор Урсуляк наголосив, що у 30-х роках ХХ століття вир політичних репресій охопив усі регіони і всі без винятку верстви населення. «Мільйони громадян були заарештовані та засуджені, сотні тисяч – розстріляні. Страшний сталінський режим винищував усіх, хто намагався вільно думати, говорити, діяти, творити».

Колектив сучасного танцю «Натхнення» хореографічною композицією «Весна» продемонстрував, що Україна тепер зовсім інша, тут буяє справжня весна. І Україна йде впевненим шляхом до розбудови європейської демократичної держави, незважаючи на те, що на її долю випадає чимало трагічних випробувань.

Маємо досліджувати свою правдиву історію, свідчити про неї перед майбутніми поколіннями та світом. Консолідуватися та виховувати наших дітей на кращих засадах історичної пам'яті, багатих народних звичаях і традиціях. Українська вишиванка є національною святинею та символізує зв’язок поколінь, будить високі патріотичні почуття у серці кожного українця.

Тому свято вишиванки з кожним роком все більше набирає обертів та об’єднує своїх прихильників. «Жителі Кельменеччини прагнуть зберегти споконвічні народні традиції створення та носіння етнічного одягу», - з такими словами до присутніх звернувся заступник голови Кельменецької районної ради Анатолій Горобець.

З музичними вітаннями виступили Леся Катеренчук та Микола Ганін. Як ніколи актуально звучали слова пісні «Два кольори». Адже доля України вишита  чорними та червоними нитками, де переплітаються і журба, і радість, і любов. Ведуча Наталія Білобрицька ознайомила присутніх з цікавими фактами про вишиванку. На завершення присутні долучилися до флешмобу «Вишиванка – одяг вільних».