День Соборності України на Кельменеччині

DSC 117822 січня з нагоди відзначення Дня Соборності України та 100-річчя з Дня проголошення Акта Злуки Української Народної Республіки та Західноукраїнської Народної Республіки у Кельменецькому районі проведено низку урочистих заходів.

У рамках відзначення державного свята, в залі засідань Кельменецької райдержадміністрації та райради організовано урочистості та концертну програму «Лунає пісня солов'їна і вітер віє степовий. Моя соборна Україна знов зустрічає день новий» за участі першого заступника голови районної державної адміністрації Ігоря Урсуляка, голови районної ради Віктора Ілаша, представників органів виконавчої влади та органів місцевого самоврядування, трудових колективів, установ, організацій району, громадськості, представників засобів масової інформації.

Урочистості розпочалися духовним Гімном України «Боже великий,єдиний, нам Україну храни» у виконанні народного аматорського вокального ансамблю «Журавка» (керівник - Вікторія Раренко).

У своєму виступі Ігор Урсуляк відзначив, що 100 років тому в Києві було урочисто проголошено про об'єднання у єдину соборну Україну двох державних утворень, що постали на уламках двох імперій: Російської та Австро-Угорської. «Тоді соборне возз’єднання проросло з національно-визвольної боротьби українського народу, історично тривалого руху українців до творення власної держави. З мрій, прагнень та зусиль багатьох поколінь борців за незалежність і соборність», - наголосив перший заступник голови райдержадміністрації.

Згадуючи своїх співвітчизників, які загинули у боротьбі за українську незалежність, Героїв Небесної Сотні й усіх тих, хто сьогодні віддав своє життя заради майбутнього Соборної України, присутні вшанували пам’ять героїв хвилиною мовчання.

Ведучі тематичного заходу - Наталія Білобрицька та Альона Лиходень висвітили історичне минуле нашої держави, той нелегкий шлях України від здобуття Соборності до її Незалежності.

Концертна програма була сповнена небайдужими кожному українцю патріотичними піснями та віршами у виконанні тріо районного будинку народної творчості та дозвілля у складі Володимира Паламарчука, Миколи Ганіна та Дмитра Требика, солістів Яни Биховської, Ангеліни Дудко та Лесі Катеринчук. А колектив сучасного танцю «Натхнення» (керівник – Світлана Цвинтарна) змогли повернути всіх присутніх у козацькі часи: під звуки маршу нової української армії учні Кельменецького ліцею-опорного закладу вийшли з прапорами у козацькому одязі.

Присутні мали змогу переглянути тематичну виставка книг “ Соборна. Вільна. Незалежна”, підготовлену працівниками центральної районної бібліотеки.

На знак вдячної пам’яті усіх, хто боровся за Незалежність і Соборність, центральними вулицями Кельменців пройшла патріотична хода та відбулася церемонія покладання квітів до пам’ятника Тарасу Шевченку, меморіальних дошок Героям Небесної Сотні та загиблим воїнам АТО.

У закладах культури та навчальних закладах району організували інформаційно-просвітницькі та навчально-виховні заходи, уроки історичної правди, історичні лекторії та години спілкування, презентовали тематичні виставки та перегляд відеофільмів «Легіон. Хроніка Української Галицької Армії 1918-1919», «Холодний яр. Воля України - або смерть!», «Українська революція. Втрачена держава», «Собор на крові», «Злука». Організовані заходи були присвячені історії національно-визвольних змагань в Україні на початку XX століття, боротьбі за суверенітет України.