Я від калини, я від маминої пісні

47046089 1122430337938569 4330085517002539008 nПонеділок. Двадцять шосте листопада. Вісімдесят шостий день народження Михайла Миколайовича Ткача, відомого усьому світові поета-пісняра, кінодраматурга, заслуженого діяча мистецтв України, народного артиста України, лауреата Державної премії України імені Т. Г. Шевченка.

Одинадцять років тому до райського саду відлетіла щедра душа талановитого краянина. У його день свого народження в актовому залі Кельменецької музичної школи Михайлова душа зустрічала всіх, хто завітав на літературно-музичний захід «Я від калини, я від маминої пісні». Його організували та провели працівники Кельменецької центральної районної бібліотеки та Кельменецької музичної школи.

Розповіді ведучої заходу - директора Кельменецької РЦБС Ольги Твердохліб про видатного митця, його великий творчий доробок, що став класикою національної музичної культури, перепліталися з поезією, яку читали учениці 8-А класу Кельменецького ліцею-опорного закладу Анжеліна Коновчук, Інеса Дожид, Анастасія Раренко, Ольга Волощук під акомпанемент директора Кельменецької музичної школи ім. М. Ткача Вікторії Раренко.

А як же без пісні? Дитячий хор музичної школи (керівник – старший викладач Олена Козак) виконав пісню «Моя Україна», вокальне тріо у складі Галини Герцяк, Алли Коржос, Галини Гончарюк заспівало «Сину, качки летять», народний аматорський жіночий колектив «Журавка» (керівник Вікторія Раренко) заспівали «Засумую я», дитячий духовий оркестр (керівник – старший викладач Михайло Олійник) та соліст Дмитро Требик спільно виконали мелодійні «Ясени».

Усі присутні мали змогу почути голос Маестро завдяки відео, адже на екрані демонструвалися уривок з фільму «Молодію серцем я», відеофрагмент інтерв’ю з Михайлом Ткачем про написання безсмертної «Марічки», слайд-презентація «З висоти Лукачанських ясенів».

Завершальним акордом стало виконання дитячим духовим оркестром (керівник – старший викладач Михайло Олійник) славнозвісної «Марічки».

Після заходу усіх шанувальників творчості Михайла Ткача запросили у музейну кімнату, в якій бібліотекарі Кельменецької ЦРБ Віоріка Дєдова та Роза Борденюк провели екскурсію. Познайомили присутніх з експонатами, серед яких стенди з інформацією про життя і творчість митця, особисті речі, альбоми з фотографіями, нагороди та дипломи і, звичайно, книги. На книжково-ілюстративній виставці «Поезія на крилах мелодії» були представлені поетичні та пісенні збірки видатного буковинця, а також його повість «Хліб з добрих рук», матеріали з періодичних видань про плідну працю у художньому та документальному кіно. Присутні з інтересом переглянули книги Світлани Телешман «Пісня Михайла Ткача: літературний портрет», Василя Фольварочного «Сніг на зеленому листі» та інші, присвячені життю і творчості Маестро.