«Через мури, через терни заслон –хочемо до України!»

IMG 1431Є в історії буковинського краю дата, про яку ми з вами повинні завжди пам’ятати.100 років відділяють нас від того знаменного дня, коли 3 листопада 1918 року в Чернівцях відбулося Буковинське народне віче, організоване Українським крайовим комітетом. Близько 10 тисяч осіб – учасників віча, проголосували за «прилучення австрійської частини української землі до України». Народні представники дали відсіч силам, які прагнули нав'язати рішення про утворення «австрійської України». Віче заявило рішучий протест проти посягань на Північну Буковину з боку румунських «Установчих зборів», що відбулися в Чернівцях 27 жовтня 1918 року.

Урочистості до 100–річчя Буковинського віче, організовані працівниками Кельменецького РБНТД та Кельменецької ЦРБ відбулися в залі засідань райдержадміністрації. Ведучою дійства була директор Кельменецької РЦБС Ольга Твердохліб. Протягом заходу учасникам презентували слайд-шоу «Під знаком Буковинського віча», завдяки якому присутні глибше пізнали історію рідного краю, події в Чернівцях 1918 року, коли велелюдне Буковинське віче вперше сповістило світові про споконвічне прагнення буковинців домогтися «прилучення до України». Бо як писав великий Шевченко: «В своїй хаті й своя правда, і сила і воля».

З вітальним словом виступив голова Кельменецької районної державної адміністрації Віталій Швець. Разом з головою районної ради Віктором Ілашом вони вручили ювілейні відзнаки Чернівецької обласної державної адміністрації «100 років Буковинському віче». Серед нагороджених була й завідувач методично-бібліографічного відділу Кельменецької ЦРБ Наталія Гергелійник.

Святковий настрій усім присутнім подарували народний аматорський вокальний ансамбль «Журавка», ансамбль народної пісні «Родина», тріо РБНТД у складі Миколи Ганіна, Дмитра Требика та Володимира Паламарчука. Задушевні пісні прозвучали у виконанні Анни Щербатюк та Світлани Дроник. Завершив концертну програму колектив сучасного танцю «Натхнення». Усі охочі мали змогу переглянути тематичну виставку «Буковина – квітка України» та ближче ознайомитися з документами виданнями, книгами, матеріали з періодичних видань та фотографіями далеких подій 1918 року.