У Кельменцях відбулися заходи з нагоди 1030-річчя хрещення Київської Русі-України

DSC 0024У п’ятницю, 27 липня, в арт-сквері Небесної Сотні смт Кельменці відбулися урочисті заходи з нагоди відзначення в районі 1030-річчя хрещення Київської Русі-України та Дня молоді.

Молебнем зі щирою молитвою за Україну розпочалися урочистості за участі священиків Чудо-Михайлівської церкви та церкви ікони Почаївської Божої матері отців В’ячеслава і Олега та народного вокального ансамблю «Журавка».

З вітальним словом звернувся перший заступник голови райдержадміністрації Ігор Урсуляк, який відзначив, що початок християнства на Русі поклав сам апостол Андрій Первозваний, поставивши хрест на Київських горах. «І майже через 1000 років Святий рівноапостольний князь Володимир Великий охрестив Київську Русь. Це була епохальна подія в християнському світі - запровадження нової віри на українських землях, яка у 988 році відкрила шлях до просвіти слов`янських народів, - зауважив посадовець. - Завдяки православ’ю  формувалися духовні основи українського народу, релігійні та культурні пріоритети, на яких виховувалися десятки поколінь, що гідно несли і несуть традиції народу, серед яких любов до Бога та повага до ближнього», - у своєму виступі підкреслив перший заступник голови райдержадміністрації.

Під час заходу відбувся святковий концерт за участі фольклорних колективів та молодих виконавців, було розгорнуто виставку центральної районної бібліотеки, присвячену хрещенню Київської Русі-України, - «Небесна дорога земного життя» та Дню молоді - «Вірую в любов, яка тримає світ».

У рамках свята творчості «Ми за мир в країні нашій, в душах, в сім’ях, на землі» відбулася дискусійна панель «Молодь для молоді». В ролі ведучих виступили Христина Єрофеєва-Бідюк та Євген Паламарчук. Після завершення заходів під відкритим небом відбувся перегляд художнього фільму.

Окрім того, в рамках відзначення в районі 1030-річчя хрещення Київської Русі-України в бібліотечних установах району оформлено книжково-ілюстративні виставки, виставки-портрети «Хрещення Русі – освітлений шлях духовного прозріння», «Небесна дорога земного життя»; проведено духовно-просвітницькі години, історичні екскурси, години духовного причастя, духовно-історичні хроноскопи: «О, Сину Небесний, Ісусе, врятуй Україну і світ» (с.Новоселиця), «Через століття – до сердець» (с.Перківці), «Хрещення Русі: історія віків» (с.Бузовиця), «В сяйві Божої любові», «Велична історією, сильна духом – преславна моя Україна» (с.Іванівці), «Хрещення Русі: етапи віку духовного зростання» (с.Подвір’івка), «Духовного причастя світлий шлях» (с.Бурдюг), «Хрещення Русі – духовний стрижень нашої культури» (с.Ленківці), «Від Хрещення Русі до сьогодення» (ЦРБ).

У клубних закладах району проведено години духовності, духовні бесіди, історичні години: «Хрещення Русі – найперше свято» (с.Бабин), «Свята моя Київська Русь», (с. Бузовиця), «Свіча добра і вічної любові» (с.Грушівці), «Одна віра на всі часи» (с.Козиряни), свято духовності «Не старіє Свята Правда, як і слово Боже» (с.Подвір’ївка), мистецьке свято «Православна моя Україна» (с.Лівинці), історично-літературна програма «Духовність – храм душі людської» (с.Ленківці).

Проведено також демонстрацію художніх та документальних фільмів про історію України, становлення православя -  «Послідовники вчення, що змінило світ».

У храмах району відбулися молитовні заходи, присвячені 1030-річчю хрещення Київської Русі-України.