Наша Маланка Дністровая - 2018

Наша Маланка Дністровая - 2018«Наша Маланка Дністровая», - під такою назвою у Кельменцях відбулося щорічне районне фольклорне свято. Розмаїте мистецьке дійство з колядками, щедрівками, віншуваннями, жартами та запальними танцями зібрало містян у районному центрі біля центральної ялинки.

 Районне фольклорне свято «Наша Маланка Дністровая» - традиційне, яке щороку збирає поціновувачів народних звичаїв і традицій, щоб розвеселити людські серця. Приємно, що з кожним роком учасників кельменецької Маланки стає все більше. Цьогоріч до учасників фестивалю, окрім 13 колективів району, приєдналися гості з сусідньої Сокирянщини.

 Подивитися на цьогорічну Маланку зібралися сотні жителів та гостей райцентру. На святі побували й представники влади: перший заступник голови Кельменецької районної державної адміністрації Ігор Урсуляк та голова районної ради Віктор Ілаш. З вітальним словом до присутніх звернувся перший заступник голови районної державної адміністрації Ігор Урсуляк. Він побажав миру, добра та злагоди. За його словами, такі заходи, як «Наша Маланка Дністровая» сьогодні мають дуже важливе значення для українців. «Наш народ має унікальну культуру, величезний скарб якої складається з цінностей, надбаних багатьма поколіннями, - сказав він. - Із сивої давнини дійшли до нас звичаї, обряди, в яких закладені життєва мудрість та настанови наших предків».

 З дзвіночками та різдвяними зірками учасників та гостей свята першими привітали вихованці Кельменецького дитячо-юнацького центру. Дністрівський народний хор виконав молитву «Святий Боже». Відтак в імпровізованій хаті-світлиці господиня з дочкою зустрічали колядників з Бурдюга, маланковий гурт Кельменецького ліцею - опорного закладу, вітально-обрядовий гурт села Зелена. Веселого настрою додали жарти вітально-обрядового гурту Сокирянського РБНТД, учасників маланкового гурту з Бузовиці, особливо коза, лікар та цигани.

 Просто неба лунали колядки, щедрівки, жарти, учасники колективів представляли традиції своїх населених пунктів та найцікавіше - яскраві театралізовані дійства з переберією. Своїм розмаїттям костюмів, колядок, віншувань також радували колективи з сіл Мошанець, Козиряни, Росошани та Оселівка. Зачарували своїми номерами учасники фольклорного колективу «Зоряниця», ансамблі Кельменецького районного будинку народної творчості та дозвілля «Родина» і «Оберіг».

 На завершення всіх учасників фестивалю привітала начальник відділу культури Кельменецької районної державної адміністрації Наталія Чепурняк, яка висловила щирі слова подяки всім, хто долучився до організації, зазначивши: «Приємно, що цьогоріч до фестивалю долучилося багато молоді. Всі учасники святкового дійства не тільки зберігають, а й примножують народні звичаї і традиції».