На гостини до родини

 На гостини до родини«На гостини до родини», - під такою назвою минулого тижня у Коновському НВК, що на Кельменеччині, провели презентацію однойменної книги Анатолія Писларя. Участь у презентації взяли представники найбільших коновських родин Врадіних, Крижанівських, Рибаків, Хімічів, Бабин, Буг та інших.

 «На гостини до родини» - книга, яка є продовженням попередніх робіт автора про маловідомі факти історії села Коновка. Анатолій Пислар, презентуючи свою книгу, зауважив, що вона близька всім тому, що в ній відтворено образи людей – односельчан. «В ній розповідається про велич, красу та благородство душі нашої великої родини. Частини з них мої рідні, яких я добре розумію».

 Презентація книги була родинною і саме тому пройшло гарно та задушевно. В обговоренні видання активно взяли участь діти та онуки великих родин, героїв сюжетів. До слова запрошувалися Коновський сільський голова Борис Ротар, секретар сільської ради Тамара Рибак, директор Коновського НВК Лілія Поп’юк, генеральний директор ПП «Зінаїда» Андрій Хіміч, мати-героїня Валентина Врадін, Анатолій Буга, Олександр Рибак. Кожен ділився сокровенним про свою родину, секретами родинного затишку і тепла, щастям мати дружню сім’ю та разом проживати. Місцевий композитор Олександр Рибак подарував щемливі пісні про маму та рідне село Коновку. Згодом усі дружньо виконували українські пісні. Звучали й коновські колядки.

 «Скарби старості – отчий дім, це твій дім. Що б з тобою не трапилося, і куди б тебе не занесла доля, успіхи твої, чи невдачі, - все ж твоїм домом буде подвір’я і та хата, де ти народився і виріс. Благословенний і щасливий будь, мій рідний доме, моя родино, моя Коновка!», - кожне слово в книзі Анатолія Писларя сповнено його великою синівською любов’ю до рідного села.

 Ведучі заходу – завідувач бібліотеки Віра Демчук та колишня завідувач Народного дому Юлія Чебан говорили про повагу та шанобливе ставлення до рідних, вміння творити добро, значення нести красу в дім своїми думками й вчинками.

 «Родина, родина, від батька до сина, від матері доні добро передам, родина, родина – це вся Україна з глибоким корінням, з високим гіллям», – співав незабутній Назарій Яремчук. І дійсно, роль родини важко переоцінити, адже саме тут ми формуємося як люди, тут нас люблять, оберігають, чекають.

        Анатолій Пислар добре розуміє, що сім’я є справжньою опорою в житті кожної людини. А родина зігріває маминою піснею, батьковою порадою, дідусевими казками, бабусиними вишиванками, незрадливістю рідного слова. На завершення автор подякував всім присутнім та подарував книги, одну з яких презентував голові Кельменецької районної державної адміністрації Віталію Швецю та голові районної ради Віктору Ілашу під час їхніх відвідин Коновки з нагоди відкриття меморіальної дошки загиблому учаснику АТО Івану Ротарю.

 У свою чергу при зустрічі з автором керівник виконавчої влади району відзначив важливість даного видання, яке покликане зберегти історію невеликого села над Дністром, його родин, працьовитих жителів. Кожен має чітко усвідомити, щоукраїнський народ славиться сімейними цінностями, міцними родинами, які неодмінно єзапорукою розквіту сильної, успішної та багатої України.

 «У складний час для нашої держави такі книги ‑ досить актуальні, потрібні для тих людей, які прагнуть знати свою історію та історію землі, на якій вони зростали, - відзначив Віталій Швець. - Але, на жаль, ще дуже багато населених пунктів нашого району не мають й досі своїх літописів, історичних довідників, чи просто відомостей про минуле. Цей недолік потрібно виправляти». Голова райдержадміністрації закликав небайдужих до долі свого рідного краю брати приклад з таких авторів як Анатолій Пислар, Ігор Дєдов, Віктор Вакула, Василь Кривий, які свого часу видали книги про села Коновку, Ленківці, Бернове та Козиряни.

 Інна РАРЕНКО