«А на нашій вулиці – гульки!»

 

- Доброго ранку, кумонько!

- Доброго!

- А ви чули, що сьогодні у нашому селі свято?

- Яке?

- Як же так? Усі знають, а ви – ні. То в районі проходить культурно-мистецька акція «З криниці людської мудрості». Тож в її рамках настала черга звітувати й Росошанам.

- То чому ж ви мені раніше не сказали? Зараз швиденько зберуся – і в Будинок культури!

- Е ні! Свято у нас незвичне, адже дійство відбуватиметься на вулиці Українській, просто неба, пам’ятаєте, як колись ми після важких колгоспних буднів збиралися вечорами на посиденьки – і щиро розмовляли, і пісень співали… Не ті вже часи…

- Оце не думала, що колись ще випаде нагода згадати молоді роки! Що ж, так навіть цікавіше. Зачекайте! Підемо разом!

 

Отак з двору до двору неслися чутки про назріваюче дійство. І так вже цікаво було росошанівцям що ж то таке має бути, що прийшло на нього подивитися мало не півсела – як кажуть, і малі, і старі, а дехто зібрався навіть сім’ями.

Ой і набігалася очільниця місцевого закладу культури Марія Комерзан протягом двох годин, що тривало свято, адже звикла завжди і все доводити до максимуму. Впевнена, що тільки так можна досягти бажаного результату. Але всі зусилля марні, коли немає підтримки, бо ж - один у полі не воїн. Та цей вислів не про Марію Михайлівну. Дарувати гостям гарний настрій їй допомагали Анастасія Мітітюк, Каріна Горбишина, Василь Павліка, вокальні ансамблі «Джерело» та «Надвечір’я”, танцювальний колектив «Перлинка», молодіжний гурт «Гармонія», фольклорний гурт «Писанка», вокальний дует Віктора і Валентини Мельників.

 

  

Між номерами концертної програми глядачі насолоджувалися розповідями ведучих Аделіни і Владислава Бурлаків про рідне село, його історію та людей, які тут живуть.

Для тих, кому цікаве не лише сьогодення, було підготовлено екскурс в минуле у вигляді фотостенду «Вулиці моєї різні долі». А шанувальники декоративно-ужиткового мистецтва тішилися виставкою килимів і вишитих виробів.

Активну участь у заході взяла і сільський голова Світлана Кучейник, яка, окрім того, що посприяла його організації, вручила вітальні листівки жителям вулиці Української – Василю Мітітюку, Катерині Чинчик, Василю та Любові Мітітюкам, Олександру та Зінаїді Чоботарям, Івану й Марії Бурлакам, Юрію і Зінаїді Чебанашам.

Подяками було нагороджено майстриню-швачку Антонету Павліку, вишивальницю Оксану Стаднійчук, активних учасників художньої самодіяльності Віктора Мельника, Валентину Панову, Марію Скрипник, Валентину Кордулян, Марію Стаднійчук, Анатолія Кушніра.

Зі словами щирого захоплення від заходу та подяки всім, хто долучився до його проведення, звернулася до присутніх директор РБНТД Алла Ілаш. Вдячність своїм колегам та присутнім, які прийшли підтримати їхні старання, висловила і завідуюча місцевим будинком культури Марія Комерзан. Кажуть, у Росошанах найкращі господині. Що ж, не будемо сперечатися, адже для всіх присутніх умілі руки росошанівських жінок приготували такі гостинці, від яких столи ледь не угиналися! А на найвеселіших чекали ще й запальні гуляння!

 

- Ну що, кумонько, сподобалося вам свято?

- Ви ще питаєте? Здається, сто років так не відпочивала. Ну й придумала наша Марія! Ото би частіше збиратися на подібні зустрічі.

- Гарне…гарне дійство було! Тож недаремно нам сказали наприкінці не «до побачення», а «до нових зустрічей». Чекаємо на них!

  

Яна ЦИКНЕВА.

Фото автора.