На цьому будуємо, і цього не забудемо

20191121 14413321 листопада Україна відзначала День Гідності та Свободи, що об’єднав дві знакові події у новітній історії країни – Помаранчеву революцію 2004 року та Революцію Гідності 2013 року.

21 листопада 2013 року назавжди змінило історію українського сьогодення. Це - шоста річниця початку Євромайдану, що переріс у Революцію Гідності. Після того, як тодішня влада відмовилася від європейського курсу, на Майдан вийшли активісти та студенти.

У цей день вшановують пам’ять тих, хто віддав своє життя заради вільної України. 21 листопада 2013 року громадяни України вийшли на київський Майдан Незалежності на знак протесту проти відмови підписати Угоду про асоціацію між Україною та ЄС. У ніч з 29 на 30 листопада активістів жорстоко розігнали правоохоронці, що перетворило мирний Євромайдан на Революцію Гідності. Революція призвела до численних людських жертв і закінчилася поваленням режиму Януковича і втечею екс-президента. Незабаром після цього Росія відкрито виявила агресію проти України, анексувавши Крим і почавши війну на Донбасі – спочатку силами найманців і терористів, а пізніше потайки ввівши на схід України регулярні війська.

Працівники будинку культури та бібліотеки у с. Кам'яна на Глибоччині провели годину-реквієм «На цьому будуємо, і цього не забудемо» до Дня гідності та свободи аби вшанувати пам'ять загиблих на Майдані. Діти уважно слухали про те, як Майдан став символом боротьби, символом утвердження прагнень до європейських цінностей у європейській державі. Що за цю страшну боротьбу, за нашу з вами свободу заплачено страшну ціну: своє життя віддали найкращі. І більшість з них - молоді, сильні. Ті, що тільки починали жити. Присутні також мали змогу переглянути зворушливі відеоматеріали про жертовність та героїзм українського народу під час подій на Майдані, прослухати неофіційний жалобний гімн “Гей, плине кача…”, пісню “Мамо не плач” та інші пісні і вірші про гідність, відданість та патріотизм Героїв Небесної Сотні. Всі присутні вшанували хвилиною мовчання пам'ять Героїв Небесної Сотні та загиблих українських воїнів.