День вишиванки на Глибоччині

60727179 1277816962393029 6843291772060172288 nУкраїнська вишиванка нарівні з українською писанкою є одним з яскравих символів української культури. До того ж, одягаючи вишиту сорочку, демонструєш не тільки її красу та унікальність, але й засвідчуєш свою приналежність до віковічної української традиції. У Всесвітній день вишиванки усі охочі традиційно приходять на роботу, навчання в українській національній вишитій сорочці, а в усій країні та далеко за її межами відбуваються святкові флешмоби.

Учні Старововчинецького ліцею на Глибоччині завітали у своїх вишиванках до місцевого краєзнавчого музейного комплексу ім. І. К. Топало на виставку вишиванок. В експозиції були представлені понад 70 старовинних вишиванок з приватної колекції директора музейного комплексу Ольги Вінтоник. Ці сорочки вона збирала багато років у селах Глибоцького та Сторожинецького районів. Про історію свята розповіла керівник гуртка «Юні екскурсоводи» Лідія Гищук.

Вишиванка вважається оберегом від лиха, вона є символом краси, міцного здоров’я та щасливої долі. В Україні вишиванка також символізує родинну пам’ять, вірність та любов у сім’ї. Лідія Петрівна розповіла про традиції візерунків за регіонами України. Кожен регіон має свої візерунки. Дуже цікавою була розповідь про борщівську вишиванку. Особливість борщівської вишиванки, якій уже понад п'ять століть, у чорному кольорі її вишивки. Виникнення цієї колористики пов’язують із трагічними подіями, що колись трапились у цьому краї. За легендою у XV–XVIII століттях на Борщівський край постійно нападали турки й татари, які несли за собою смерть. Так, під час одного з набігів, у кількох селах на Тернопільщині були вбиті усі чоловіки. Дівчата та жінки важко переживали цю втрату та, оплакуючи свою гірку долю, заприсяглися, що носитимуть траур за загиблими упродовж кількох поколінь. А ще діти дізналися, що у стародавньому одязі закодовано чимало символів сили, добробуту, краси. Наразі є можливість зашифрувати слова, назви міст та власне ім’я у схему українського орнаменту, який нагадує сучасний QR-код. Кожна літера – це вишитий символ, кожен символ – це потужний оберіг. У нашій вишитій сорочці радість і журба, надія та сила, які віддавна супроводжують кожного українця.