Цікава виставка рушників у Глибоці

48Ця ідея у Петра Панчука, голови Глибоцької районної ради виникла спонтанно, ледь не уві сні. Зазвичай подібне трапляється у поетів, коли раптом прокинувшись серед ночі, швиденько сідають за письмовий стіл і записують римовані рядки, аби не забути до ранку.

Отож, не гаючи часу, Петро Володимирович, почав збирати вишивані та домоткані рушники. Спочатку з кількох сіл Глибоччини, а від так й окремих районів Буковини, згодом до них додалися й експонати з різних регіонів України. Таким чином перед початком сесії Глибоцької райради 3-го травня депутати та запрошені мали змогу оглянути експозицію, на якій було представлено понад 200 оригінальних робіт народних умільців.

- Яка ж мета цього задуму? – запитав Петра Володимировича.

- Перед усім, популяризація культури, традицій і звичаїв тих регіонів, з яких мені вже вдалося представити рушники. До слова, серед них у сесійній залі є й ті, що мають кілька десятків, а то і більше ста років. До того ж вони мають і побутові призначення. Скажімо, для проведення шлюбних чи якихось інших урочистостей.

- Зважте і на те, – додав Петро Володимирович, – що невдовзі в нашій державі таки пройде реорганізація адміністративного поділу, а значить чимало з майже 500 районів фактично можуть зникнути з мапи України. І ці експонати залишаться свідками їхнього культурного надбання. Гадаю, що вони є немаловажним фактором ще й в історичному плані.

Звісно, не міг не поцікавитися у розмові з Петром Панчуком щодо того, а як же йому вдалося зібрати ці рушники.

- Щось, зокрема з давніх робіт, – відповів співрозмовник, - презентували друзі та знайомі. Інші переважно купував сам на ринках, святкових ярмарках, в Інтернеті та під час своїх відряджень або приватних поїздок.

Судячи з підписів під кожним з експонатів, їхня географія окрім Буковини представлена іншими регіонами за винятком лише кількох областей. Хотілося б сподіватися, що наша розмова у мережі Інтернет посприяє поповненню експозиції та дасть можливість ознайомитися з нею не тільки глибоччанам, а й багатьом гостям.

Василь ГЕЙНІШ,

заслужений журналіст України