Помилка
  • JFolder::files: Шлях не є текою. Шлях: /hsphere/local/home/resident80/bukcentre.cv.ua/images/2017/Marsh/66
Повідомлення
  • There was a problem rendering your image gallery. Please make sure that the folder you are using in the Simple Image Gallery PRO plugin tags exists and contains valid image files. The plugin could not locate the folder: images/2017/Marsh/66

«Духовна квітка Буковини»

Працівники відділу культури і туризму Глибоцької РДА спільно з працівниками музею-садиби Ольги Кобилянської у селі Димка провели літературно-історичну годину пам`яті великої письменниці «Духовна квітка Буковини».

Захід відбувся за участю голови Глибоцької районної ради Петра Панчука, заступника голови райдержадміністрації Іллі Лопуляка, а також поважних гостей – заслуженого діяча мистецтв України, літературного критика, письменника, журналіста, редактора «Буковинського журналу» Мирослава Лазарука, кандидата філологічних наук, доцента кафедри сучасної літератури ЧНУ, співупорядниці десятитомника творів О. Кобилянської Світлани Кирилюк, доцента кафедри української літератури Чернівецького національного університету імені Ю.Федьковича, лауреата міжнародних і всеукраїнських конкурсів у жанрі співаної поезії Лариси Бережан.

Віддати данину пам`яті великій письменниці з усіх куточків Глибоччини з`їхалися працівники закладів культури, учасники літературної студії «Витоки» на чолі з її головою Олександрою Возняк, учасники літературної світлиці Домки Ботушанської на чолі з директором музею-світлиці Ольгою Шевченко, творча інтелігенція, учні та педагоги НВК села Димка та усі небайдужі.

До присутніх звернувся сільський голова Петро Микитюк, який говорив про щиру любов своїх односельчан до творчості Ольги Кобилянської, а директор музею-садиби Януш Дан окреслив особливості «димківського періоду» у творчості письменниці.

Голова райради Петро Панчук ще раз наголосив на значенні літературного доробку письменниці для поступу української літератури та утвердження української мови, як мови європейської, а заступник голови РДА Ілля Лопуляк звернув увагу присутніх на той факт, що Кобилянська жодного дня не навчалася в українській школі, а свої знання мови здобула завдяки самоосвіті. Навіть в умовах ворожої експансії можна жити і творити з Україною в серці, з українським словом на вустах.

Мирослав Лазарук розповів про власні студії творів Кобилянської. Світлана Кирилюк презентувала особливі дарунки музею – перший, другий та нещодавно надрукований третій том творів Ольги Кобилянської, виданий кафедрою сучасної української літератури ЧНУ, до якого Світлана Дмитрівна як співупорядник має безпосереднє відношення. Вона ще раз закликала присутніх на заході учнів уважніше ознайомитися з цими книжками, адже до третього тому увійшли ранні твори письменниці, написані нею у 17-ти річному віці, що буде особливо цікаво молодіжній аудиторії.

Над Димкою летіли журавлі, вокальний ансамбль «Гірська орлиця» місцевого БТД виконував пісню, яку сама Кобилянська заповідала заспівати на своїй могилі, а присутні на заході несли до пам’ятника письменниці живі квіти.

{gallery}2017/Marsh/66{/gallery}