Буковинське колядування на картині Сергія Колісника

unnamed(мистецька палітра онлайн-етнопроєкту «Буковинське Різдво»)

Із творчого доробку (вибране двадцяте)

Сергій Колісник – буковинський художникживописець, іконописець, графік, член Національної спілки художників України (2010 р.). Народився 19 липня 1965 року в м. Барнуал. У 1982-1987 роках навчався у Вижницькому училищі декоративно-прикладного мистецтва ім. В. Шкрібляка за спеціальністю «Художня обробка металу». Вищу художню освіту здобув на художньо-графічному факультеті Криворізького педагогічного університету (1999-2004 рр.). 

Митець – активний учасник міжнародних, всеукраїнських, обласних виставок і пленерів, провів персональні виставки в Україні (Чернівці, Львів)  та за кордоном в Антверпені (Бельгія), Гамбурзі (Німеччина), Чикаго (США).

Зустріч на Різдво дошка левкас жовткова темпера 2012 р. 44х56

Зустріч на Різдво, 2012

(дошка, левкас, жовткова темпера) 

Працює художник натуральними фарбами власного виробництва на дошці, покритій левкасом, у традиційній візантійській іконописній техніці яєчною темперою.

Пише ікони, пейзажі, тематичні композиції, експериментуючи в манері письма. Наприклад у серії живописних робіт «Старостівські оповідки» домінантою композицій виступає виражена довільна графічна лінія, яка створює умовні обриси силуетів фігур, при цьому колір є другорядним і задає художнім творам тональності з різними розмитими ефектами. Цікаве вкраплення – використання сусального золота. Більшість пейзажів – синкретизм живопису і графіки, де присутні ознаки, які характерні для манери письма Пітера Брейгеля, фламандського живописця епохи Відродження. Йдеться про написання природи, зокрема дерев. Колірна гама Сергія Колісника стримана, лаконічна, часто побудована на контрастному зіставленні теплих і холодних тонів, а також ахроматичних.

У такому ж стилі виконана у 2012 році й живописна робота «Зустріч на Різдво». Етнографічний сюжет розкриває давню традицію Різдва. Гурт складається з трьох обрядових персонажів: «Кози», «Смерті» та «Дзвонаря», які зайшли на двір буковинських ґаздів, стоячи під вінками, прославляють народження Сина Божого Ісуса Христа, бажають здоров’я та благополуччя усій родині. Всі святкують, лише природа спить під покровом ночі, навкруги засніжено, вкрито інеєм. Вдалині зимового неба зажевріла Різдвяна зоря, яка освітила все навкруги. Картина вирізняється ліризмом зображення природи та повітряного середовища. Митець засобами живопису й графіки прагне перенести глядача в середину твору, наче запрошує відчути себе учасником обрядового дійства.

Альона БЕЖЕНАР,

мистецтвознавиця,

методистка Буковинського центру культури і мистецтва