Метаморфоза Різдвяного свята у графічній техніці Зоряни Кіфуляк

02-2(мистецька палітра онлайн етнопроєкту «Буковинське Різдво»)

Із творчого доробку (вибране вісімнадцяте)

Зоряна Кіфуляк – буковинська художниця, графік, педагог. Народилася 27 жовтня 1974 р. у місті Тернопіль. У 1996 році закінчила Вижницький коледж прикладного мистецтва, 2018 р. – Українську академію друкарства в м. Львові. З 2003 р. працює викладачем Новоселицької художньої школи.

Мисткиня – активна учасниця міжнародних, всеукраїнських та обласних виставок.

Зоряна Михайлівна пише на глибокі філософські теми, які є головними у її творчості. Власний світ художних образів подає в індивідуальній манері, якій притаманні елементи співзвучні з модернізмом, сюрреалізмом та реалізмом.

Різдвяна листівка Колядник змішана техніка олівець кавова гуща31х21 1

Різдвяна листівка "Колядник"

(змішана техніка, олівець, кавова гуща)

У різдвяній листівці «Колядник» проявляється неординарне художнє світосприйняття та абстрактне мислення художниці. Перед глядачем розкривається персоніфікований образ свята Різдва Христового, укладений із безлічі закодованих символів традиційної культури: Вифлеємська зірка, як головний атрибут свята – символ народження Ісуса Христа, сонця та світла; колядник, як образ пастуха, який перший отримав звістку від ангелів про народження месії; коза – алегоричний образ чортової вівці, означає добробут та родючість; бубон, скрипка, барабан, сопілка – музичні інструменти, які відображають календарно-обрядові пісні зимового циклу; горщик із кутею – головна сакральна страва Святої вечері – символ єднання з Богом та світом померлих; народні іграшки – обереги осель ґаздів; солодкі гостинці – подарунки за віншування, прославляння народження маленького Ісусика.

Композиція роботи динамічна, колорит монохромний, техніка виконання комбінована: рисунок графітним олівцем та монотипія тушшю змішаною з кавовою гущею. Головні засоби графічної виразності: лінія, штрих, пляма, фактура, колір. У цій роботі художниця доцільно використала естамп, завдяки якому тонально згрупувала усі елементи композиції в єдине ціле та сформувала композиційний центр. Інтуїтивно мислячи, можна порівняти це з димом, який утворився після згорання свічки до кінця. Це ще й символ закінчення різдвяного циклу свят, світлої християнської віри та трепетне збереження й продовження традицій культури буковинського краю.

Альона БЕЖЕНАР,

мистецтвознавиця,

методистка Буковинського центру культури і мистецтва