Різдвяне вітання від Ореста Криворучка

kpqUmfQe9o7bR6xdVZ1O.r695x430(мистецька палітра онлайн етнопроєкту «Буковинське Різдво»)

Із творчого доробку (вибране п’ятнадцяте)

Продовжуємо розмову про відзначення різдвяно-новорічних свят, сфокусувавши увагу на тематичних зразках прикладної графіки – вітальних листівках. Особливу цінність із них мають, звісно, перфеліче – незвичні оригінальні авторські привітання, які художник створює власноруч. Від звичайної листівки перфеліче відрізняється ще й обмеженою кількістю екземплярів.

У авторській листівці «З Різдвом Христовим!» Орест Криворучко пропонує нове бачення релігійного сюжету, демонструє свіжість думки, авторську манеру виконання. Головним елементом твору є знак - Вифлиємська зірка. Саме вона виступає висхідною точкою нескінченних і несподіваних багатопланових асоціацій (звернімо увагу на час виконання роботи – 1991!). Композиція святкової картки побудована на несподіваному чорному тлі, що увиразнює звучність інших кольорів. Після першого візуального сприйняття згодом відкривається інший пласт поступового осягання і розуміння твору, пов’язаного зі складною суперечливою історією України.

ОРЕСТ КРИВОРУЧКО. З Різдвом Христовим Р.F.92. 1991. Папір мішана техніка 113х94

З Різдвом Христовим! (Р.F.92). 1991.

Папір, мішана техніка

У розмові з автором листівки ми з’ясували, що її оригінал нині зберігається в домашньому архіві митця. На жаль, жодного разу ця робота не експонувалася, проте потрапила до альбому-каталогу творів Ореста Івановича, де зібрано весь кращий набуток його багатолітньої творчості (2006). За цей час, звісно, доробок суттєво поповнився і є достатньо матеріалу для нового каталогу.

Художник зібрав розкішну колекцію оригінальних творів малої графіки відомих майстрів з майже 40 країн світу. Побачити ці твори, зокрема, гарну добірку зображень Р.F. (авторських вітальних листівок) можна у виданні «Друкована графіка із колекції Ореста Криворучка. Вибране» (2011) (кілька примірників ще можна придбати у автора). Такі графічні роботи виконують переважно подарункову функцію і стають власністю шанувальників мистецтва.

Твори Ореста Криворучка завжди є окрасою будь-якої виставки. Адже його величезний доробок відзначається широким тематичним діапазоном і розмаїттям технік виконання робіт, які можна впізнати за довершеністю мистецького втілення думки та технічною майстерністю, лаконізмом виражальних засобів, особливим відчуттям емоції.

Довідково:

Графік, живописець, майстер художньої фотографії, активний член Українського геральдичного товариства (з 1994), заслужений художник України (2005) Орест Криворучко народився 1942 року в Чернівцях. Впродовж 1956-1959 років навчався у Чернівецькому художньо-ремісничому училищі №5; з 1967 по 1972 роки на відділенні промислової графіки Московського вищого художньо-промислового училища (колишнє Строганівське). Подальша його творча діяльність пов’язана з роботою у галузях станкової та книжкової графіки, театрального плаката. Експериментуючи, винайшов власну техніку глибокого друку, використовує об’єм і колір у гравюрі. Учасник всеукраїнських і всесоюзних мистецьких виставок від 1973 року. Близько десяти персональних виставок відбулося в Чернівцях і не менше - в інших містах України та за кордоном. Майже 150 робіт зберігаються у Чернівецькому художньому музеї, з них 7 композицій можна оглянути в постійній експозиції.

Лариса КУРУЩАК,

завідувачка відділом науково-освітньої роботи Чернівецького художнього музею