Свята вечеря по-пилипецьки

maxresdefault

(майстер-клас онлайн етнопроєкту "Буковинське Різдво"

Святкова кухня (відео одинадцяте )

І хоч до першої, як кажуть у народі, Святої вечері, перед Різдвом, наш відеосюжет не потрапив в інформаційний простір, зате напередодні другого Святвечора - 18-го січня - ця розповідь буде дуже доречною. Бо ж на Буковині цього дня також готують чимало смачних пісних страв. Й унікальні поради гарної господині Марії Іллівни ШЕВЧУК із багатого народною творчістю села Прилипче, що на Заставнівщині, саме зараз знадобляться, як ніколи.

На гостину до пані Марії завітала Ірина Володимирівна Матійчук, директорка Центру культури, дозвілля та відпочинку Кострижівської селищної ради.

Дуже щиро та з любов' ю Марія Іллівна поділилася секретами приготування узвару, пісного борщу із "писаними фасульками" та домашнім тістом, пампушок із саламахаю, як кажуть місцеві - по-пилипецьки. Ми впевнені - усім буде цікаво й повчально.

За давньою українською традицією на Хрещенський Святвечір за столом збирається також уся родина. У цей день наші прадіди нічого не їли і не пили, аж до самого вечора,чекаючи допоки принесуть від церкви освячену водичку після Служби Божої.

Спільна Хрещенська вечеря починалася молитвою, а на столі було у кожній хаті стільки страв, скільки,як казали, Бог послав. Зазвичай - непарна кількість.Тому ще називали цю вечерю голодною, або голодною кутею.

Так готувалися християнські родини до третього великого празника - Святого Богоявлення, Хрещення Господнього, по-буковинськи - Йордану чи Водохреща.

Микола ШКРІБЛЯК