Різдвяні мотиви коляди Дмитра Соніка

Рiздво 2015 р. липа рiз ба панно(мистецька палітра онлайн етнопроєкту «Буковинське Різдво»)

Із творчого доробку (вибране восьме)

Дмитро Сонік – буковинський художник. Народився 6 серпня 1983 року в селі Могилівка Герцаївського району Чернівецької області. Вищу освіту здобув у Чернівецькому національному університеті імені Юрія Федьковича за спеціальністю «Образотворче та декоративно-прикладне мистецтво» (2002-2005 рр.). З 2005 р. прийнятий на посаду викладача Герцаївської районної художньої школи і з цього року й до сьогодні – директор цього закладу. Він активний учасник колективних закордонних (Румунія), обласних та районних виставок.

Рiздвяна коляда 2019 р. скло контур  олiя

Палітра творчих пошуків молодого художника багатогранна. Його розпису на склі «Різдвяна коляда» притаманний виразний колорит етнокультури буковинського краю. Мистецький твір наділений яскравістю, динамікою, що задає нотку святкового настрою. Завдяки промальовуванню дрібних деталей, а саме геометричної орнаментації, розпис набуває декоративних якостей. Лінія контуру чітка і пластична. Основу роботи складає два скла, де на першому зображено зимовий пейзаж, а на другому – колядники. Така структурна двошаровість утворює глибинний простір.

Національні традиції Дмитро Сонік відтворив у різьбленому панно «Різдво». Композиція твору вміщує п’ять сюжетів, її центр – родина в молитві за різдвяною вечерею. По праву і ліву сторону від основного сюжету – колядники, по краях – музиканти. Народний стрій, звичаї, ялинковий орнамент яскраво виражає культуру Карпатського регіону. Робота пластична, рельєфна, дрібно-деталізована, зберігає природну фактуру дерева.

Альона БЕЖЕНАР,

мистецтвознавиця, методистка БЦКМ