Картина «Плем‘я» зібрала поціновувачів нового українського кіно

зображення viber 2023-03-20 09-36-28-96519 березня наші глядачі зібралися для перегляду стрічки Мирослава Слабошпицького «Плем‘я» (2014). Це той фільм, з якого можна починати відлік «нової української хвилі» в українському кінематографі. «Плем’я» спершу постає як соціально-психологічна драма, що трохи відвертіша, ніж варто було. Якщо побачене на екрані не відсторонює, то принаймні змушує шукати відповідь на питання: «Для чого (кого) ця картина?» Виснажлива соціальна інвектива «Племені» діагностує розклад особистості або цілих інститутів, у які заточені ці часто абсолютно незрілі особистості.

Слабошпицький тонко, на підсвідомому рівні, вловлює межу між жестами та жестю. Фіксує перше і друге на концентрованому, щадному для сприйняття віддалені, ледь не гіпнотизуючи сценами, що ранять психіку. Стрічка «Плем'я» отримала універсально-позитивні відгуки з боку іноземних кінокритиків. Вони визначили фільм як «похмуру драму, чиї безсловесні діалоги красномовніші за слова. Для сучасної аудиторії - це сміливий, новаторський погляд на німе кіно.

Вдячні кінокомпанії «Art houthe trafic», Центру культури «Вернісаж» та всім глядачам, хто завітав на показ в колі kinohub.