Переглянули український артхаусний фільм

DSC 3970а18 лютого поціновувачі українського кіномистецтва зібралися для перегляду артхаусного фільму режисера В. Васяновича «Рівень чорного» (2017). Назва картини – це термін, знайомий усім операторам та фотографам. За допомогою налаштувань можна регулювати наявність чорного кольору у зображенні. Бажання навчитися контролювати негатив у своєму житті – ключова проблема у житті головного героя.

Стрічка є дітищем Валентина Васяновича (продюсер стрічки «Плем’я»). Для цього фільму він став режисером, продюсером та сценаристом. З головним героєм Костянтином Мохначем Васяновича поєднує давня дружба. У своїх інтерв’ю режисер розповідає, що сюжет частково брався з життя, частково народжувався під час зйомок. Бюджет картини склав 20 тисяч євро.

Оскарівський комітет обрав «Рівень чорного» як фільм-претендент від України на ювілейну 90-ту церемонію вручення кінопремії «Оскар» Американської академії кінематографічних мистецтв і наук у категорії «Найкращий фільм іноземною мовою», але до короткого списку претендентів фільм не потрапив.

Після перегляду стрічки відбулася активна дискусія та обговорення з фотографом та магістром психології Юрієм Хіцем. Буковинський центр культури і мистецтва висловлює щиру вдячність за співпрацю кінокомпанії «Арт хаус трафік» та Центру культури «Вернісаж».