На запрошення Українського дому вТбілісі та ГО «Грузинсько-українська платформа» відбулася низка етнографічних (теоретичних та практичних) заходів, присвячених традиційній культурі. Запрошений гість – очільник нашої установи, заслужений діяч мистецтв України Микола Шкрібляк. Одна із тем, що викликала чимале зацікавлення – весільні обрядодії. З огляду на це всім охочим продемонстрували найцікавіші зі шлюбних традицій. У Тбілісі відтворили традиційне буковинське весілля. У ролях наречених були уродженка Рівненщини Ольга Жакунець та її обранець Ніка. Роль весільної матки зіграла проєктна менеджерка Українського дому, громадська активістка Майя Фисюк, старостою став Микола Шкрібляк.
Упродовж дійства молода з почетом ішли рвати барвінок через калач (при цьому пригощаючи кожного зустрічного), відтворили також обряд пошиття злоченого вінка та його клоніння. Що цікаво: для перформансу учасники спеціально шукали, де росте барвінок у Тбілісі, а відтак пересадили його невелику частину поблизу Українського дому так, аби урочиста хода могла піти і нарвати його. Вінкоплетення загалом є одним із ключових етапів багатьох регіональних приписів, буковинський варіант цікавий тим, що барвінок урочисто перепрошують, що потурбували його, запрошують барвінок на весілля, відтак скроплюють свяченою водою і аж відтак рвуть. Тому цю частину перформансу важливо було відтворити правдиво.
Микола Шкрібляк у цьому дійстві окрім того, що всіх детально консультував, зіграв роль старости. І кульмінацією перформансу стало читання прощі, старовинний текст із села Товтри урочисто виголосив поважний староста, і на якийсь момент здалося, що справжнє, настільки врочиста тиша запанувала.
Відтак продемонстровано проводи до вінчання, зустріч з вінчання (переливання дороги молодих водою), обсипання молодих пшеницею та грішми, а відтак заводини, повне відтворення обряду покривання молодої хусткою та завивання з усіма атрибутами. А завершилося це обрядове дійство першим танцем молодої ґаздині Ольги та молодого господаря Ніки.
Насамкінець матка пригощала всіх гостей калачем з медом, це і було все застілля впродовж трьох годин, і ніхто розходитися не хотів. До слова сказати, калачі для весілля також випікав Микола Шкрібляк і детально розповідав про види обрядового весільного хліба та тонкощі його приготування.
До речі, про чотири майстер класи Миколи Шкрібляка буде наступна, завершальна розповідь про його перебування в Грузії.
http://bukcentre.cv.ua/index.php/nasha-robota/6934-u-hruziyi-vidtvoryly-deyaki-z-bukovynskykh-vesilnykh-tradytsiy.html#sigProGalleria6417dcef10