Новини

ПІД ЗНАКОМ БЕЗКОНЕЧНИКА: НА ЕТНОГРАФІЧНОМУ ФОРУМІ В КОЛОМИЇ ГОВОРИЛИ ПРО ЄДНІСТЬ ПОКОЛІНЬ

1_2Один із головних орнаментальних писанкових символів – знак безконечника, і в цьому є певна знаковість: адже саме безперервність живої традиції і нерозривний зв’язок між різними поколіннями забезпечують те, що ми називаємо культурною спадщиною, нашою етнографічною силою. Саме у такому ракурсі – єдності поколінь – відбувся 23 квітня у рамках ХІV обласного відкритого фольклорного фестивалю «Писанка» непересічний захід - Дитячий етнографічний форум «Великодні традиції». Організатори дійства - управління культури Коломийської міської ради та Національний музей народного мистецтва Гуцульщини та Покуття імені Й. Кобринського.Як повідомляють господарі заходу, загалом учасниками форуму стали близько трьохсот дітей.

«З вітальним словом до юних краєзнавців та дослідників традицій звернулись генеральна директорка Національного музею Ярослава Ткачук, міський голова Богдан Станіславський, начальниця управління культури Мар`яна Кодіна, краєзнавець та очільник місцевої «Просвіти» Василь Глаголюк», - про це зазначає завідувачка музею Писанкового розпису Оксана Ясінська.

 Перша частина заходу була присвячена науковим етнографічним пошукам юних дослідників традицій – і це не перебільшення, адже кожен із доповідачів демонстрував добротний ілюстративний матеріал та результати детальної роботи з респондентами – носіями відповідних знань у межах власних родин.

Друга частина містила панельні дискусії запрошених експертів, котрі ділилися найцікавішими аспектами дослідження великодньої обрядовості. Про космогоніку великодніх світоглядних практик у обрядах випікання паски, перенесенні живого вогню в Живний четвер, про правічні коди відомих нам з дитинства веснянок говорила завідувачка науково-методичного відділу дослідження та популяризації традиційної культури Буковинського центру культури і мистецтва, кандидатка філологічних наук, письменниця Іванна Стеф’юк.

Доповідачка мала честь розділити сцену форуму з іншими учасниками панельної дискусії – а це відомий фольклорист, композитор, заслужений майстер народної творчості України Михайло Тимофіїв, науковиці Національного музею та його філії – Музею писанкового розпису Ліля Триняк, Ірина Федів, Ірина Блонська та очільниця Музею писанкового розпису Оксана Ясінська, а також інші поважні краєзнавці Коломийщини.

Модерувала роботу форуму Наталія Тарновецька, і умовно теоретична частина ішла невіддільно від практичної – адже частина спікерів інтерактивно навчали зал весняних танців для юнацтва різного віку, а справжньою окрасою імпрези стали виступи фольклорних колективів краю.

Як повідомила генеральна директорка Національного музею народного мистецтва Гуцульщини та Покуття імені Й. Кобринського, культурна діячка Ярослава Ткачук, розмаїта тематика і фаховий підхід доповідачів спонукав до думки видати спеціальним виданням ті доповіді, які були виголошені упродовж форуму. Адже це направду та інформація, що вартує бути увіковічена. Це спільне видання підготують до друку Всеукраїнське товариство "Покуття", управління культури Коломийської міської ради і Національний музей народного мистецтва Гуцульщини та Покуття.

Автор фото - Ярема ПРОЦІВ