Новини

Хусткування в училищі №8 - яскрава майстерня краси

1 1Буковинський центр культури і мистецтва спільно з Професійно-технічним училищем №8 нашого міста цієї осені започаткував лекторій для юнацтва «Етносвіт». І саме в рамках цього просвітницького проєкту у Всесвітній день української хустки відбулося «дуже барвисте» заняття.

 Передусім варто уточнити, що власне українські (за походженням) є вишиті хустки, вибійчані хустки, хустки-баранівки та ін. Але і американські, японські та польські хустини, якими майоріли куферки наших бабусь, вив’язують по-українськи – «у ґушки», «калачиком», «у роги» та ін. А ще хустки носять не тільки жінки, а й красені-чоловіки, тому з цим елементом одягу не все так просто.

Аби розповісти про хустку трохи більше, до вищезгаданого навчального закладу в гості завіталазавідувачка науково-методичного відділу дослідження та популяризації традиційної культури Буковинського центру культури і мистецтва, кандидатка філологічних наук, кураторка етнографічного проєкту «Спадщина» Іванна Стеф’юк.

Лекторка зробила мультимедійну презентацію з теми «Таємниця автентичних головних уборів», а також провела майстер-клас з хусткування і навчила відрізняти хустки-павунки від російських павлопосадських платків (які часто продають як українські хустини).

 

Організатори зустрічі, адміністрація Професійно-технічного училища №8, зазначили: «Весь колектив щиро дякує пані Іванні за неймовірно цікаву розповідь. Дякуємо, пані Іванно, за час, який Ви виділили для нашої зустрічі. Ваш професіоналізм та вміння розповісти про українську хустку були надзвичайно цінні. Це захоплюючий та пізнавальний досвід, який вартує вдячності».

А завершився цей яскравий захід тематичним дефіле – ексклюзивним показом колекції одягу «Стефанія» за мотивами українських хустин. Авторки колекції: Зоя Вінтоник, Софія Савраневська, майстрині виробничого навчання.

 

Ми щиро дякуємо за таку ефективну співпрацю. І дякуємо за ваш інтерес до традиційної культури Буковини.

 

Авторка фото Наталія Ютиш