Новини

«Смаки Буковини» на форумі «Крафт – Ridni»

        d254ddcf-5161-4511-96d6-c71262f7d6e720 жовтня в приміщенні Чернівецького драмтеатру ім. Ольги Кобилянської відбувся форум на тему: «Ринок крафтових продуктів – інструменти розвитку та шляхи просування». Програма заходу була розділена на декілька блоків. Перший блок форуму був відведений для відкритого мікрофону – фіксування больових точок росту ринку крафтових продуктів.

У другому блоці директор департаменту Чернівецької міської ради  Сергій Бостан розповів про плани Чернівців по створенню умов для реалізації товарів крафтових виробників. Далі івано-франківчанка, крафтярка, власниця «Станіславської сироварні» Наталія Пальчак розповіла про те, як стати крафтовиком та що для цього потрібно. Сергій Гакман, віце – президент Благодійного фонду «Суспільні ресурси та ініціативи» розповів про приклади кращих практик крафтового бізнесу Румунії для розвитку територіальних громад, власне, про місцеві гастрономічні пункти. Про те,  як знайти конкурентні переваги для крафтового продукту ділилася думками власниця сімейної сироварні «TYRSINYK» Юлія Томенко. А про те, як створити продукт з високою доданою вартістю, розповів В’ячеслав Тодосійчук. Презентувла проєкти програми та давала відповіді на запитання глядачів Віра Костишина, грантова менеджерка Програми USAD «Конкурентно спроможна економіка України».

У третьому блоці форуму слово мав етнолог, дослідник традиційної культури, директор Буковинського центру культури і мистецтва Микола Шкрібляк, який розповів про можливості буковинської традиційної кухні на ринку крафтових продуктів та в розвитку туристичної індустрії, принагідно продемонстрував і книгу «Смаки Буковини», як результат масштабного видавничого проекту, реалізованого колективом, який він очолює.

Дарія Сонячна, радниця голови ДАРТ, разом з начальником управління інвестиційного розвитку та зовнішньоекономічних відносин Чернівецької ОВА Михайлом Хмелевським презентували досвід Буковини щодо промоції крафтової продукції в транскордонному проєкті «Україна – Румунія».

Глядачі мали змогу послухати і про гастрономічний туризм як стимул розвитку крафтярства від доцентки Чрнівецького торгівельно – економічного інституту ДТЕУ Тетяни  Когут – Незвищук. Ресторатор та шеф – кухар Віталій Качкан з Івано - Франківська говорив з гостями про співпрацю HoReCa і крафту, як позиціонування і додану вартість. Тетяна Лебухорська, - Голова ГО «Буковинська агенція регіонального розвитку» спілкувалася з гостями про те, чи потрібне навчання малим виробникам. На завершення виступила голова ГС «Дороги смаку Прикарпаття» Ірина Фіщук, презентувавши проєкт «Крафт – Rіdnі».

Завершився захід панельною дискусією, де прозвучало чимало пропозицій для вдосконалення продукції та методів просування буковинських крафтовиків.