Новини

Вітаємо Збігнєва Ковальського!

555888Директора Міжнародного фольклорного фестивалю "Буковинські зустрічі" Збігнєва Ковальського за багаторічну плідну творчу співпрацю з Буковиною, розвиток дружніх культурних зв'язків з країнами Європи нагороджено Почесною відзнакою (медаллю) Чернівецької обласної державної адміністрації та Чернівецької обласної ради "Вдячна Буковина". Нехай творча наснага, професійний успіх і любов до своєї праці ніколи не покидають Вас, а фестиваль й надалі збиратиме все більше талановитих буковинців.

Пан Збігнєв Ковальський впродовж 35 років постійно й тісно співпрацює з керівними структурами в галузі культури Чернівецької області та міста Чернівці з організації та проведення Міжнародного фольклорного фестивалю "Буковинські зустрічі", залучаючи до цього престижного і відомого у Європі заходу десятки аматорських колективів з України, Польщі, Румунії, Угорщини, а раніше й Словаччини та Молдови.

Головна ідея фестивалю народилася у відомого професора славістики, вихідця з Чернівців Казиміра Фалєшка - зібрати для творчого спілкування всіх буковинців різних національностей, які волею долі колись жили в цьому краї, працювали й творили, розвивали тут свою традиційну культуру, однак змушені були покинути рідну землю, та все ж духовно вони завжди перебувають з нею, прагнуть не втратити тієї унікальної фольклорної спадщини, носіями якої були на Буковині. Саме це вдалося реалізувати Збігнєву Ковальському в повному обсязі та щоразу в новому оригінальному форматі. На це він завжди націлює, опрацьовуючи з усіма командами, які організовують творчий формат на різних едиціях фестивалю, можливість втілення нового креативного бачення проведення заходу, аби збережені зразки фольклору в пісні, танці, музиці, одязі, обрядах, звичаях і традиціях, народній кухні презентувалися в усіх країнах - учасниках фестивалю якомога повніше та цікавіше, залучаючи до заходу не тільки вихідців з Буковини, а й широке коло зацікавлених людей, зокрема молодь.

Уже доброю традицією стало в рамках "Буковинських зустрічей" проводити в Польщі й фестиваль науки, який збирає провідних вчених, дослідників, науковців різних галузей, котрі вивчають етнографію Буковини в усіх аспектах. Таким чином "Буковинські зустрічі" набули широкої популярності, мають статус одного з найбільших мандруючих фестивалів у Європі, бо об'єднують тисячі учасників і відвідувачів. То ж Збігнєв Ковальський не тільки реалізував задум свого старшого товариша, вихідця з Буковини, а й розвинув його масштабно й творчо.

З Чернівецької області впродовж 34 фестивалів на різних едиціях побували понад сто різножанрових колективів, репрезентуючи мистецтво нашого краю і України загалом. Особливо це важливо й актуально зараз, у час повномасштабної російсько-української війни, коли збереження нематеріальної культурної спадщини вийшло на перший план боротьби за свою національну ідентичність, стало виразником проявів національно- патріотичного виховання.

Важливо додати й те, що Збігнєв Ковальський за всю історію проведення фестивалю зберігає в місті Піла (Республіка Польща), де працює заступником директора будинку культури, усі фото, відеоархіви виступів колективів, численні текстові матеріали, зокрема публікації в ЗМІ. Зараз це справжня діюча наукова лабораторія про полікультурність і розмаїття фольклорної спадщини Буковини. Це ще й добрий приклад для наступних поколінь і насамперед для тих, з ким багато і плідно співпрацює пан Збігнєв, як митець, етнограф, відомий культурний діяч. Усі ці матеріали ретельно опрацьовані, вони є основою для різних видань, зокрема для щорічних каталогів - альбомів фестивалю, як його яскравого літопису в фотознімках та коротких інформаціях.

 Микола ШКРІБЛЯК,

директор Буковинського центру

 культури і мистецтва,

заслужений діяч мистецтв України