Новини

СУРЖИК: ПЛЮСИ, МІНУСИ, ПІДВОДНІ КАМЕНІ

1_7Чергове заняття курсу «Вивчаємо українську креативно» ми присвятили актуальній і суперечливій темі – суржикові. Чим різниться нормативний від наукового погляду на цю тему (за Юрієм Шерехом)? В яких випадках суржик може бути «хорошим знаком», а в яких – засмічуванням літературної мови? Чим «прославилися» літературні персонажі Пан Возний і Тьотя Мотя? Чому виник жартівливий термін «азірівка»? Ці та багато інших питань порушили на занятті.

Лекторка курсу – кандидатка філологічних наук, завідувачка науково-методичного відділу дослідження та популяризації традиційної культури Буковинського центру культури і мистецтва, кураторка етнографічного проєкту «Спадщина» Іванна Стеф’юк. Заняття відбувалося у змішаному форматі – через не зовсім сприятливі погодні умови більшість групи працювала онлайн, кілька учасників відвідали заняття наживо.

 Нагадаємо, ініціатива впровадити «лагідну українізацію» - розкривати тонкощі української культури за посередництва мови – спільно запровадили у 2022 році МКУ «Резиденція молоді» та Буковинський центр культури і мистецтва. Проєкт є постійним, і наразі триває третій сезон навчання. Організатори проєкту «Вивчаємо українську креативно» - ГО «Світимо» у співпраці з БЦКМ.

Фото Олени ГУНЧАК