Новини

«СМАКИ БУКОВИНИ – НА ПЕРЕМОГУ»: ПІДСУМКИ БЛАГОДІЙНОЇ ІМПРЕЗИ

332929231 752324656503202 3203979257106656291 nОдин із афоризмів каже: «Роби добро, коли тільки можливо. А це можливо завжди». Саме тому колектив нашого Центру в співпраці з громадською організацією «Вишиваний дивотвір» та носіями знань про кращі гастрономічні практики Буковини спільно провели етнографічний перформанс «Смаки Буковини – на Перемогу». Захід відбувався у «Арт-просторі на Кохановського» і поєднав у собі презентацію книжки «Смаки Буковини» та благодійну складову – адже кошти з продажу організатори спрямовують волонтерській кухні у Вижниці.

«Сьогодні ми маємо унікальну нагоду почути про традицію, що об’єднує, насолодитися автентичними смаколиками і придбати книжку «Смаки Буковини» з авторськими підписами. Завдяки нашим доблесним Збройним Силам України ми маємо можливість зібратися, і тому всі кошти від нинішнього заходу будуть спрямовані на наближення перемоги», - зазначила господиня заходу, очільниця ГО «Вишиваний дивотвір» Одарка Кучерява.

Спеціально для благодійного продажу організаторам заходу «Видавництво ХХІ» (директор - Василь Дроняк) безкоштовно передало п’ять примірників гастрономічного путівника «Смаки Буковини», усі книги викупили на благодійному етноперформансі: Мистецька школа Вижницької міської ради (директор - Наталія Додяк), підприємиця Галина Ніконова, політик Віталій Другановський, голова єврейської громади міста Чернівці Олександр (Шапса) Авербух, підприємець Михайло Графов.

Окрім того, релігійна громада парафії на честь Різдва Пресвятої Богородиці Чернівецької епархії Православної Церкви України м. Чернівців (Рогізна) передала 3 тисячі гривень. Цю благородну місію виконали Іван Гаврилець та Орися Федорюк, які, до речі, й самі були учасниками проєкту.

Загалом ми зібрали вже 15 тисяч для волонтерської кухні у Вижниці. Можливо, і це ще не всі пожертви. Час для доброї справи завжди є.

Якщо говорити про творчу складову заходу «Смаки Буковини – на Перемогу», то визначальним у концепції заходу був особистісний чинник. Адже книжка Миколи Шкрібляка «Смаки Буковини» - це не тільки зібрання автентичних рецептів, а й етнологічні нариси про тих, хто є носіями народної культури. Чому приготування гуцульської бринзи можна порівняти з народженням дитини? Як може піч «противитися» приготуванню поминального обіду? А чим є начинена курка для весільної матки? Ці та багато інших історій можна дізнатися з книжки «Смаки Буковини», і деякі з історій прозвучали у виконанні,Любові Шилюк, Людмили Черняк, Тетяни Петришеної та Іванни Стеф’юк та Миколи Шкрібляка.

Народна кухня – це не завжди про розкіш та наїдки, іноді це – про багатостраждальну історію. Як жили і чим харчувалися репресовані українці в Сибірах – згадувала зі сльозами на очах і щиро виповідала аудиторії Ольга Анич, котра очолює Вижницьке районне товариство політв’язнів і репресованих. «Нас вивезли, коли мені було шість місяців. Мама благала: «Хоч вбийте – лиш не вивозіть», вони казали: «Тебе там понравится, хазяйка». «Нам дуже «понравилось» - я дотепер не можу без сліз згадувати ті голодні роки, я чудом вижила. Вірите, першу в житті булочку я спробувала у вісім років.. Це для мене було диво, я боялася крихту хоча би загубити від неї…»

Один із центральних образів у книжці «Смаки Буковини» - це піч. Так, видання не є художнім, аби мову вести про образи-персонажі, цей образ швидше концептуальний. Піч у «Смаках Буковини» надихає і єднає, заспокоює і гармонізує, а іноді й «підказує». Театралізацію «Розмова з піччю» гармонійно втілила майстриня народної кулінарії, вишивки, ткацтва, талановита співанúця і душа багатьох наших проєктів Наталія Боднар (с.П’ядиківці Неполоковецької громади).

Етнологічну ж мандрівку у витоки історії печі і семантику домашнього вогню загалом провела кандидатка філологічних наук, письменниця, завідувачка науково-методичного відділу дослідження та популяризації традиційної культури Буковинського центру культури і мистецтва Іванна Стеф’юк.

«Про «Смаки Буковини» можна говорити багато, і все буде правдою. Сьогодні, у вирішальні часи нашого з вами державотворення, хочеться сказати єдине: цей проєкт виразно засвідчив нашу культурну ідентичність, наше ментальне обличчя, наше вміння презентувати культурну спадщину і відвойовувати свої культурні цінності. Адже народні знання в різні епохи не завжди зберігалися «завдяки», а чимраз більше – «всупереч». Всупереч заборонам, репресіям і знеціненню традицій і культури загалом. Але наші люди неймовірні – вони все зберігають силою любові до рідного», - зазначив керівник проєкту «Смаки Буковини», заслужений діяч мистецтв України, директор Буковинського центру культури і мистецтва Микола Шкрібляк.

«Це був дуже складний рік. І були такі дні, коли не хотілося ні щось робити, ні їсти, ..нічого. І ця книжка мене рятувала, давала сили до життя. Зараз я пригадую наші експедиції як один з кращих досвідів у моєму житті. Адже зійшлося все, що я люблю: мандри, люди, кулінарія, фотографія. Я би з задоволенням прожила цю «дослідницьку пригоду» ще раз», - зізналася авторка світлин у проєкті «Смаки Буковини» Кіра Ставчанська.

Буковинські начинки та інші смаколики й узвар приготували на благодійний захід кухарка Наталія Боднар з Неполоківців, учасниця проєкту Наталія Вятковська з Вижниці та кухарки з Кельменецької громади, їх у нашому проєкті було найбільше - одинадцять.

Музичну барву всьому дійству дали пісенні інкрустації від співачки та педагогині Тетяни Петришеної, котра є незмінною і незамінною учасницею наших імпрез.

Одна з учасниць проєкту «Смаки Буковини» Наталія Вятковська так охарактеризувала свої враження від перформансу: «Щира подяка і уклін організаторам і учасникам благодійного заходу. Ми всі разом робимо надважливу справу, що наближує перемогу, об’єднує нас навколо найважливішої мети – зберегти нашу Україну, життя наших захисників і всіх українців. Спільними зусиллями ми переможемо!»

«Хай набирають "Смаки Буковини" широких обертів на шляху до Перемоги! Щира подяка творцям за унікальний путівник гастрономії по регіонах нашої Буковини! Низький уклін всім бессарабським і гуцульським ґаздиням, всім жінкам Буковини за те, що свято бережуть пам'ять традиційної кухні своїх предків, най ніколи не болять їх ручки при створенні своїх унікальних страв автентичної кухні, най продовжують їх душі наповнюватися новими творчими здобутками во славу Перемоги України! Слава Україні!», - зворушено звернулася Світлана Голяк.

Оскільки перформативний формат передбачає безпосередній діалог з аудиторією, то Микола Шкрібляк запросив аудиторію прийняти «гуцульський челлендж» і назвати всі діалектизми в запропонованому нарисі. Абсолютним переможцем виявився Віталій Другановський, котрий уважно конспектував діалектизми.

Поділилася враженнями від заходу також доцентка кафедри харчових технологій, готельно-ресторанного та туристичного сервісу Чернівецького торговельно-економічного інституту державного торговельно-економічного університету Тетяна Незвещук-Когут: «Було дуже цікаво – різними видами начинок нас частували, історію страв розказували, а ще пояснили, що означає оте буковинське «Їжте бабу, закім горєчя». Якщо серйозно, то дуже пізнавально, адже наша гастроспадщина є душею народної культури. Особливо цінно знати, що нашу народну кулінарію так глибоко вивчають фахівці своєї справи – наші етнологи».

Аналізуючи формат і специфіку заходу, Микола Шкрібляк зазначає:

- Цей захід мав відбутися, хоч ми в колективі Буковинського центру культури і мистецтва не планували його. Адже велика перформативна презентація гастрономічного путівника традиційної кухні "Смаки Буковини" минулого літа вже збирала в музеї просто неба багатьох шанувальників нашого проєкту, який тривав з лютого по липень 2021 року. Однак рік війни з окупантами і тут вніс корективи. Нещодавно одна з учасниць проєкту Наталія Вятковська, яка увесь час зі своїми подругами - помічницями готує домашні страви для наших воїнів, написала в соцмережах, як багато земляків допомагають її волонтерській кухні хто чим може, інколи на все й коштів не вистачає. Тому ми й вирішили також підсобити, допомогти хоч скромною дещицею.

Першим відгукнулося на наше звернення "Видавництво ХХІ", яке безкоштовно передало для благодійного заходу п'ять примірників цього ошатного видання. Можливо, і це ще не всі донати. Час для доброї справи завжди є, у кого буде бажання долучитися, просимо перераховувати кошти на картку Ощадбанку 5167499990008270 (Вятковська Наталія Танасіївна) Найближчим часом прозвітуємо за кожну гривню. Наперед вдячні за підтримку наших ЗСУ.

Автори фото - Одарка Кучерява і Тетяна Незвещук-Когут