Які бувають види обрядових калачів на Буковині, на що може «нагніватися» великодня паска та що таке поминальне деревце з дарами – про все це дізналися відвідувачі авторської лекції кандидатки філологічних наук, завідувачки науково-методичного відділу дослідження та популяризації традиційної культури Буковинського центру культури і мистецтва Іванни Стеф’юк «Види обрядової випічки буковинців». Ініціатори та організатори зустрічі – кафедра харчових технологій, готельно-ресторанного та туристичного сервісу Чернівецького торговельно-економічного інституту державного торговельно-економічного університету. Заняття відбувалося відразу удвох форматах – наживо та онлайн, і окрім студентів та викладачів вищезгаданого навчального закладу, лекцію відвідали вихованці та вчителі ліцею «Оріяна» нашого міста, а також підписники сторінки проєкту «Спадщина» БЦКМ.
Лекція складалася з двох частин – теоретичної, з узагальненим викладом основних відомостей у галузі хлібної культури буковинців, та практичної – перегляду навчального фільму нашої установи «Буковинський обрядовий хліб». Окремий акцент лекторка зробила на таких позиціях:
- гастроспадщина Буковини у студіях Г. Кожолянка, А. Мойсея, М. Шкрібляка;
- видавничий проєкт «Смаки Буковини» крізь призму дослідження нематеріальної культурної спадщини;
- буковинське поминальне деревце з дарами як елемент обласного Переліку нематеріальної культурної спадщини.
Наша установа щиро дякує адміністрації та викладацькому складу ЧТЕІ ДТЕУ за співпрацю, а персонально – модераторці заходу, доценту Тетяні Незвещук-Когут.
http://bukcentre.cv.ua/index.php/nasha-robota/6125-zhyvi-tradytsiyi-bukovynskoho-obryadovoho-khliba-u-lektsiyi-prezentatsiyi-dlya-yunatstva.html#sigProGalleriad824107125