Новини

ПРЕЗЕНТОВАНО «КОЛЯДНИК», ЩО ПРИСВЯЧЕНИЙ НАШІЙ АРМІЇ

1_5На Собор Івана Предтечі у Коломийському міському палаці культури та мистецтв «Народний дім» відбулася особлива презентація – гість зі Львівщини Богдан Горбовий представив поважній публіці фольклорний збірник «Колядник», в якому містяться коляди, щедрівки та віншівки. Захід гармонійно поєднав у собі етнографічне, літературне та музичне начала, витворивши особливий настрій – світла Різдва Христового.

«Цей збірник невипадково кишенькового формату, - розповідає Богдан Горбовий. - Він – своєрідний покетбук. Присвячений він передусім нашим воїнам ЗСУ, волонтерам та всім, хто своїми діями відстоює Україну. І змакетували ми «Колядник» так, аби його можна носити з собою в кишені, брати в дорогу. Тут, на жаль, бракує нот, але маю надію на подальші видавничі проєкти, базовані на обрядових піснях Гуцульщини та Покуття – можливо, вдасться видрукувати збірник із нотами».

Особливе зачарування присутніх викликав виступ народного аматорського фольклорного гурту «Тайстра» під керівництвом Вікторії Семчук, у виконанні колективу прозвучали величальні українські коляди.

Спеціальною гостею програми організатори запросили куратору етнографічного проєкту «Спадщина» Буковинського центру культури і мистецтва, старшу наукову співробітницю Снятинського літературно-меморіального музею Марка Черемшини, кандидатку філологічних наук, письменницю Іванну Стеф’юк, котра стисло висвітлила взаємозв’язок січових традицій Покуття та Буковини із окремими соціальними образами в Маланці, розповіла про специфіку новорічної традиції маланкування на Буковині та провела деякі паралелі. Гостя також виконала авторський образок «Біла зірка», в основі якого – щоденникові спогади Марка Черемшини про окуповане московитами Різдво Христове у Кобаках 7 січня 1914 року.

Культурний діяч Павло Уграк, котрий є співорганізатором заходу, зазначив: «Різдвяні традиції українців – це передусім висока філософія духу, філософія правічна. І в переломні аси вона виявляється по-особливому. В єдності наша сила».

Про значення козацької доби на формування ментальності українців стисло розповів Генерал Козацтва, Головний отаман Української Ліги Козацтва «ЛУК» Василь Павлечко.

Насправді такі заходи, як презентація «Колядника» - це наближення нашої Перемоги. Адже коли ми тримаємося свого і шануємо рідне – ми тримаємо ментальний фронт, який закодований у мовні, етнографічні, фольклорні, літературні смисли.

 

Автор фото –Микола ЯЦУРАК