Десь пиріг - це печений борошняний виріб з начинкою, а десь це - те саме, що вареник. Десь пляцок - це смачнющий пиріг чи невисокий торт, а десь терті пляцки - це картопляники. А ще є гастрономічне свято "Рогізнянська галушка", яке присвячене…голубцям. Здається, ми вас заплутали. Ми старалися.
А якщо без жартів – аби розкрити окремі етнопсихологічні риси української мови, ми запросили гостей Клубу української мови у смачну етнографічну студію, де можна дізнатися про страви-тезки, логіку їхніх назв, окремі таємниці приготування, а також скуштувати вареники, пироги - один із пісних і дуже смачних українських гастрономічних брендів.
Спочатку керівниця клубу, завідувачка науково-методичного відділу дослідження та популяризації традиційної культури Буковинського центру культури і мистецтва Іванна Стеф’юк ознайомила відвідувачів з обрядовими втіленнями таких українських страв, як пироги, борщ, налисники, голубці, відтак привідкрила таємниці етимології, а далі всі присутні ділилися спогадами з дитинства та незвичайними цікавими стравами – як-ось полтавська «качана каша», чернігівський кисіль з крохмалю та молока, буковинські пастаї (лопатки). Харків’янка пані Олена каже: «Тепер їй Буковина асоціюється з банушем, його свого часу тут спробувала і ця яскрава асоціація нагадуватиме про наш край».
Захід відбувався у МКУ «Резиденція молоді».
Фото Олени ГУНЧАК
http://bukcentre.cv.ua/index.php/nasha-robota/6056-pyrohy-vs-varenyky-yak-pravylno.html#sigProGalleriad9c6c56d46